Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost (CROSBI ID 771176)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Mašek, Tomislav ; Matić, Mirko ; Mikulec, Željko
hrvatski
Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost
Ugljikohidrati su najzastupljenije tvari u biljkama. Možemo ih klasificirati prema složenosti njihove građe ili dodatno na šećere, škrob i vlakna. Glavna funkcija ugljikohidrata u hranidbi životinja je osiguravanje energije za normalna životne procese. U organizmu kunića mogu biti probavljeni i apsorbirani u želucu i tankom crijevu ili ih može fermentirati mikropopulacija cekuma. Šećeri poput glukoze, fruktoze i galaktoze apsorbiraju se u tankom crijevu kao i kod ostalih vrsta životinja. Škrob je rezervni polisaharid biljaka i tijekom probave biljne hrane razgrađuje se do jednostavnih šećera. U biljkama je prisutan u obliku granula koje su netopive u hladnoj vodi, ali nakon zagrijavanja bubre i želatiniziraju. Na probavu i apsorpciju škroba u tankom crijevu utječu dob kunića, količina u hrani i porijeklo kao i proces obrade hrane. Škrob koji se ne probavi i resorbira u tankom crijevu odlazi u cekum gdje postaje supstrat za bakterijsku fermentaciju. Prehrambena vlakna definiramo kao dio unesene hrane koji ne mogu razgraditi crijevni enzimi monogastričnih životinja i sastoje se od dijelova stanične stijenke biljne stanice. Stanična stijenka sastoji se od složenih ugljikohidrata poput celuloze, hemiceluloze i pektina koji su uklopljeni u matriks od lignina. Najveći dio ovih spojeva može biti razgrađen pri fermentaciji u cekumu.
kunić; šećeri; škrob; vlakna
nije evidentirano
engleski
Carbohydrates in rabbit nutrition I: nutritive value
nije evidentirano
rabbit; sugars; starch; fiber
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Veterinarski informacijski portal
2012.
nije evidentirano
objavljeno