Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača (CROSBI ID 374231)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćoza Saršon, Dino Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača / Jug, Mario (mentor); Vitali Čepo, Dubravka (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ćoza Saršon, Dino

Jug, Mario

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača

Posljednjih godina intenzivno se istražuje uporaba antioksidanasa u prevenciji bolesti, degenerativnih promjena koje prate starenje organizma i smanjenju toksičnih učinaka terapija već postojećih bolesti. Dodatnim unosom antioksidansa putem hrane želi se dati potpora staničnom obrambenom mehanizmu u održavanju stanja homeostaze. Zbog visokog sadržaja bioaktivnih supstancija, ponajprije polifenola, rogač ima veliki potencijal u razvoju nove funkcionalne hrane i dodataka prehrani. Cilj je ovog rada bio ispitati utjecaj različitih vrsti i koncentracija pomoćnih tvari (manitola, β-i γ- ciklodekstrina) na udio polifenola i antiradikalnu učinkovitost tekućih i suhih esktrakta tostiranog brašna rogača. Suhi ekstrakti pripremljeni su liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. Ukupni sadržaj polifenola u tekućim i suhim ekstraktima određen je Folin-Ciocalteu metodom, a njihova antiradikalna učinkovitost TEAC (ABTS) metodom. Dobiveni rezultati pokazuju značaj udio bioaktivnih supstancija u tekućim i suhim ekstraktima. Najveće vrijednosti sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti dobivene su za tekući ekstrakt bez ekscipijensa, no u procesu sušenja tekućeg esktrakta ove vrijednosti se znatno smanjuju. Dodatkom pomoćnih tvari smanjuje se ekstrakcija polifenola u tekućim esktraktima, ali je uočen njihov protektivan učinak na bioaktivne sastavnice tijekom postupaka liofilizacije i sušenja raspršivanjem . Vrijednosti antiradikalne učinkovitosti tekućih ekstrakata s pomoćnim tvarima su ostale na razini ekstrakta pripremljenih bez pomoćnih tvari što ukazuje da polifenoli nisu jedine bioaktivne supstancije prisutne u rogaču. U većini slučajeva porast koncentracije ekscipijensa prati porast sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti suhih ekstrakata te je suprotan učinak uočen samo za raspršivanjem osušene ekstrakte s manitolom. Usporedbom prijenosa udjela polifenola i antiradikalne učinkovitosti te iskorištenja metode uočena je neupitna prednost liofilizacije pri očuvanju strukture i antioksidativnog djelovanja bioaktivnih supstancija ekstrakata tostiranog brašna rogača.

rogač; polifenoli; antiradikalna učinkovitost; sušenje raspršivanjem; liofilizacija

nije evidentirano

engleski

Preparation and evaluation of antiradical efficacy of roasted carob flower extracts

nije evidentirano

carob; polyphenols; antiradical efficacy; liophilization; spray-drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

26.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija