Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nacionalni kurikulum iz perspektive socijalnih zbivanja prouzročenih recesijom - pedagoški potencijal i/ili ideološka propaganda? (CROSBI ID 46673)

Prilog u knjizi | ostalo

Kovačević, Stjepan Nacionalni kurikulum iz perspektive socijalnih zbivanja prouzročenih recesijom - pedagoški potencijal i/ili ideološka propaganda? // Pedagogija i kultura / Posavec, Koraljka Sablić, Marija (ur.). Zagreb: Hrvatsko pedagogijsko društvo, 2012. str. 185-196

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Stjepan

hrvatski

Nacionalni kurikulum iz perspektive socijalnih zbivanja prouzročenih recesijom - pedagoški potencijal i/ili ideološka propaganda?

U radu se razmatraju mogući doprinosi nacionalnog kurikuluma u razvoju odgovornosti i socijalne senzibilizacije te prevladavanju nepovoljnih učinaka gospodarske krize na društvo. Gospodarska se kriza pritom ne promatra isključivo u ekonomskom kontekstu, već kao sveprisutna socijalna zbilja implicirana narušenim sustavom vrijednosti. Na osnovi kritičkog pristupa Hrvatskom nacionalnom kurikulumu i kurikulumima odabranih europskih zemalja, ukazuje se na tromost i ambivalentnostobrazovne politike u odnosu na recentna društvena zbivanja. Rezultat toga jest diskordantno političko i pedagoško poimanje hijerarhije društvenih vrijednosti, što odgojno-obrazovne intencije često svodi na formalizam. S obzirom na činjenicu da se odgoj i obrazovanje pod nadležnošću nacionalnog kurikuluma u europskim zemljama temelji na referentnom okviru ključnih kompetencija, razmatra se i potreba njegove revizije, u skladu s novonastalim društvenim potrebama.

nacionalni kurikulum, recesija, sustav vrijednosti, politika, pedagoški potencijal

nije evidentirano

engleski

National Curriculum from the Perspective of Social Events Caused by Recession - Pedagogical Potential and/or Ideological Propaganda?

nije evidentirano

national curriculum, recession, value system, policies, pedagogical potential

nije evidentirano

Podaci o prilogu

185-196.

objavljeno

Podaci o knjizi

Posavec, Koraljka Sablić, Marija

Zagreb: Hrvatsko pedagogijsko društvo

2012.

978-953-99167-7-8

Povezanost rada

Pedagogija

Poveznice