Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595241

Vodikova krhkost kao posljedica difuzije vodika u čeličnim materijalima


Mitić, Sandra
Vodikova krhkost kao posljedica difuzije vodika u čeličnim materijalima 2012., diplomski rad, preddiplomski, Metalurški fakultet, Sisak


Naslov
Vodikova krhkost kao posljedica difuzije vodika u čeličnim materijalima
(Hydrogen embrittlement as consequence of hydrogen diffusion in steel materials)

Autori
Mitić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Metalurški fakultet

Mjesto
Sisak

Datum
26.09

Godina
2012

Stranica
29

Mentor
Begić Hadžipašić, Anita

Ključne riječi
Visokočvrsti konstrukcijski čelik ; elektrokemijske metode ; difuzija vodika ; vodikova krhkost ; mikrostruktura
(High-strength structural steel ; electrochemical methods ; hydrogen diffusion ; hydrogen embrittlement ; microstructure)

Sažetak
Elektrokemijskim eksperimentima koji omogućavaju navodičenje uzoraka simulirajući uvjete iz prakse, proučavana je vodikova krhkost visokočvrstih konstrukcijskih čelika kao posljedica difuzije vodika u čeličnim materijalima. Permeacijskim eksperimentima difuzije vodika kroz čeličnu membranu modernog višefaznog konstrukcijskog TRIP- čelika dobiven je niži difuzijski koeficijent u odnosu na klasični konstrukcijski čelik, što upućuje na to da TRIP-čelik ima manje zamki za vodik. Optičkom mikroskopijom je utvrđena povoljnija mikrostruktura modernog konstrukcijskog TRIP- čelika u odnosu na klasični konstrukcijski čelik. Naime, izrazito sitnozrnata mikrostruktura TRIP-čelika sastoji se od ferita, bainita i zaostalog austenita, pri čemu je zaostali austenit s aspekta vodikove krhkosti povoljnija faza od martenzita, jer ima višu topljivost ugljika i vodika te nižu tvrdoću. S druge strane, mikrostruktura klasičnog konstrukcijskog čelika nije sitnozrnata, već se sastoji od većih zrna ferita s ponešto cementita, poznatim kao ireverzibilna zamka. Iz dobivenih rezultata može se zaljučiti da je predstavnik modernog visokočvrstog konstrukcijskog čelika pokazao veću otpornost prema vodikovoj krhkosti u odnosu na klasični konstrukcijski čelik te se može smatrati prikladnijim konstrukcijskim materijalom za primjenu u uvjetima gdje je kontakt s vodikom neizbježan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
MetalurgijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
124-1241565-1524 - Okolišem potpomognuta degradacija metala i adsorpcija na otpadnim C-materijalima (Jadranka Malina, )

Ustanove
Metalurški fakultet, Sisak

Autor s matičnim brojem:
Sandra Brajčinović, (360926)