Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595201

Analiza stupnja onečišćenja u recikliranom poli(etilen-tereftalatu)


Branković, Svjetlana
Analiza stupnja onečišćenja u recikliranom poli(etilen-tereftalatu) 2012., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Analiza stupnja onečišćenja u recikliranom poli(etilen-tereftalatu)
(Analysis of the contaminants degree in recycled poly(ethylene-terephthalate))

Autori
Branković, Svjetlana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2012

Stranica
50

Mentor
Jelenčić, Jasenka

Neposredni voditelj
Kratofil Krehula, Ljerka

Ključne riječi
Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC); globalne migracije; poli(etilen-tereftalat); recikliranje; test stupnja onečišćenja; zdravstvena ispravnost
(Differential scanning calorimetry (DSC); global migrations; poly(ethylene-terephthalate); recycling; challenge test; health suitability)

Sažetak
U radu je provedena analiza stupnja onečišćenja u uzorcima recikliranog poli(etilen-tereftalata). Ispitivala su se dva tipa uzoraka: čisti PET (PET 0) i PET boce nakon oponašanja uvjeta upotrebe (PET MIX). Onečišćenje tijekom upotrebe simuliralo se pripremljenim surogat-koktelom koji je smjesa različitih otapala definiranog sastava. Ispitivanje zaostalih onečišćenja provodilo se u različitim fazama procesa mehaničkog recikliranja na način da se prate globalne migracije komponenti onečišćivala u PET što je uobičajen postupak praćenja zdravstvene ispravnosti materijala u neposrednom dodiru s hranom. Rezultati pokazuju da ispitivani uzorci PET-a nakon recikliranja sadrže vrlo nizak stupanj onečišćenja. Dakle, može se zaključiti da pod utjecajem visokih temperatura uslijed mehaničkog recikliranja dolazi do isparavanja onečišćenja u poli(etilen-tereftalatu). Rezultati globalnih migracija pokazuju da uzorak PET MIX RM sadrži onečišćenja iznad maksimalno dopuštene koncentracije koja je određena pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti. Može se zaključiti da bi se, u cilju postizanja zadovoljavajuće ispravnosti recikliranog PET-a, proces njegovog recikliranja trebao unaprijediti: potrebno je produljiti vrijeme sušenja tj. toplinske obrade PET-a u pojedinim fazama procesa recikliranja kako bi se uklonila što veća koncentracija prisutnih onečišćenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Zlata Hrnjak-Murgić, )
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jasenka Jelenčić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb