Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595079

DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE


Jeličić, Andro
DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE
(DETECTION AND QUANTIFICATION OF AROMA COMPONENTS OF ISTRIAN MALVASIA)

Autori
Jeličić, Andro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.7

Godina
2012

Stranica
49

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
Sortna aroma; SPME; GC/MS; Malvazija Istarska
(Varietal aroma; SPME;; GC / MS; Istrian Malvasia)

Sažetak
Aroma vina je ono što svako vino čini posebnim, odnosno daje mu određene karakteristike koje određeno vino razlikuje od drugih. Najvažnije kemijske skupine koje karakteriziraju aromu vina su viši alkoholi, esteri, aldehidi, ketoni, laktoni, terpeni i tioli. U ovom radu izvest će se identifikacija i kvantifikacija tih komponenata. Istraživanje će se provoditi na sorti vina Malvazija Istarska koja je najrašireniji i preporučeni kultivar u svim vinogorjima Istre. U pravilu od grožđa ovog kultivara proizvode se suha vina, voćno-cvjetne arome, dobivena brzom preradom grožđa i hlađenom fermentacijom moštova. Rezultati su dobiveni metodom određivanja hlapljivih sastojaka vina plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb