Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594870

Frazemi s pojedinim metalima kao komponentom u hrvatskom, ruskom i njemačkom jeziku


Barčot, Branka
Frazemi s pojedinim metalima kao komponentom u hrvatskom, ruskom i njemačkom jeziku // Jezikoslovlje, 13 (2012), 3; 841-865 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Frazemi s pojedinim metalima kao komponentom u hrvatskom, ruskom i njemačkom jeziku
(Idioms with metals as components in Croatian, Russian and German)

Autori
Barčot, Branka

Izvornik
Jezikoslovlje (1331-7202) 13 (2012), 3; 841-865

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatska frazeologija; ruska frazeologija; njemačka frazeologija; metali kao frazeološka komponenta; frazeološki ekvivalenti
(Croatian phraseology; Russian phraseology; German phraseology; metal as a phraseological component; phraseological equivalents)

Sažetak
Predmet su ovoga rada hrvatski, ruski i njemački frazemi s pojedinim metalima kao komponentom. Metali su najrasprostranjenija skupina kemijskih elemenata u prirodi, ali i najrasprostranjenija vrsta materijala koje su razne civilizacije upotrebljavale tijekom povijesti. Unatoč tome u frazeologiji se triju proučavanih jezika kao komponente pojavljuju samo sljedeći metali: zlato, željezo, živa, olovo i srebro. Cilj je ovoga rada pokazati u kojoj je mjeri simbolika navedenih metala utjecala na stvaranje frazeološkog značenja, a potom ispitati postoje li semantički ekvivalentni frazemi s navedenim komponentama u hrvatskom, ruskom i njemačkom. Kroz primjere upotrebe prikupljenih frazema u kontekstu ukazuje se na sličnosti i razlike njihovoga značenja u trima jezicima. Analizom prikupljenog frazeološkog korpusa u jezičnom trokutu pokušat će se dati odgovor na pitanje u kojoj se mjeri osobitosti nacionalnih kultura podudaraju, a u kojoj se razlikuju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300869-0791 - Kontrastivno proučavanje ruskoga i hrvatskog jezika (Željka Fink-Arsovski, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branka Barčot, (309334)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus