Tehnološka i ekonomska obilježja uzgoja pitomog kestena (CROSBI ID 374065)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Herceg Katarina
Šindrak, Zoran
hrvatski
Tehnološka i ekonomska obilježja uzgoja pitomog kestena
Tijekom povijesti, a sveobuhvatnim razvojem i promjenama s društevnog, socijalnog i gospodarskog aspekta, a u isključivo kapitalističkom načinu života i djelovanja, pojam tradicionalne poljoprivrede gubi svoje mjesto u životu suvremenog čovjeka što se izražava gubitkom interesa za proizvodnjom pitomog kestena te padom njegove ekonomske vrijednosti. Drvo i plodovi kestena su tijekom povijesti predstavljali važnu tehničku i prehrambenu sirovinu u životu ruralnog stanovništva. Osim ploda i njegove izvrsne hranjive vrijednosti, od debla, listinca, cvijeta i njegovog nektara, kesten je važna kultura u vinogradarstvu (vinogr. drvo, građevno drvo), za stočarsku proizvodnju (listinac za ishranu stoke), te daje visokokvalitetan izvorni proizvod – med. Cilj ovog rada je prikazati tehnološka i ekonomska obilježja dobre prakse uzgoja pitomog kestena u zemljama s razvijenom proizvodnjom te ih usporediti s prilikama koje vladaju u našoj zemlji. Razmotrit će se načini upraljanja nasadima kestena, načini korištenja kestena, tretmani nakon berbe i industrijska prerada kestena. Prema navedenom će se izraditi kalkulacije proizvodnje i ocijeniti ekonomska efikasnost uzgoja kestena.
kesten; rasprostranjenost; uzgoj; proizvodnja; kalkulacija proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Technological and economic aspects of sweet chestnut production
nije evidentirano
chestnut; spread; growing; production; productivity calcultion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
21.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb