Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka (CROSBI ID 374041)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matošević, Marina
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka
Bolesti nakon berbe, uzrokovane fitopatogenim gljivama, rezultiraju velikim gubitcima. Uslijed zabrane primjene fungicida nakon berbe, uvode se ekološki prihvatljiviji tretmani za održavanje kakvoće plodova nakon berbe. Cilj rada je utvrditi učinkovitost tretmanapotapanja plodova jabuke sorte Braeburn u toplu vodu (HWD 48-12) u kombinaciji sa 2% natrijebog bikarbonata i 0, 3% octene kiseline na kakvoću plodova i gubitke od truleži. U pokusu je uzeto po 40 plodova za svaki tretman. Nakon tretmana plodovi su čuvani 72 dana u NA na 0°C i izvađeni na sobnu temperaturu u trajanju od 7 dana. Toplinski tretmani su negativno djelovali na kakvoću plodova jer je došlo oštećenja plodova. Ukupno gledajući tretman HWD 48-12 nakon 24 sata inokulacije imao je najbolje rezultate, tj. prosječni promjer lezija je bio najmanji kod ovog tretmana. Kod inokulacije nakon 0h najbolji su rezultati su postignuti tretmanom hwd 48-12 + 2% NaHCO3
fitopatogene gljive; ekološki; kakvoća plodova; tretman potapanja plodova. Braeburn; toplinski tretmani; inokulacija
nije evidentirano
engleski
Fruit quality of heat treated apple fruit
nije evidentirano
pathogenic fungi; dipping treatment; Braeburn; heat treatments; inoculation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb