Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka (CROSBI ID 374041)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matošević, Marina Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Matošević, Marina

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka

Bolesti nakon berbe, uzrokovane fitopatogenim gljivama, rezultiraju velikim gubitcima. Uslijed zabrane primjene fungicida nakon berbe, uvode se ekološki prihvatljiviji tretmani za održavanje kakvoće plodova nakon berbe. Cilj rada je utvrditi učinkovitost tretmanapotapanja plodova jabuke sorte Braeburn u toplu vodu (HWD 48-12) u kombinaciji sa 2% natrijebog bikarbonata i 0, 3% octene kiseline na kakvoću plodova i gubitke od truleži. U pokusu je uzeto po 40 plodova za svaki tretman. Nakon tretmana plodovi su čuvani 72 dana u NA na 0°C i izvađeni na sobnu temperaturu u trajanju od 7 dana. Toplinski tretmani su negativno djelovali na kakvoću plodova jer je došlo oštećenja plodova. Ukupno gledajući tretman HWD 48-12 nakon 24 sata inokulacije imao je najbolje rezultate, tj. prosječni promjer lezija je bio najmanji kod ovog tretmana. Kod inokulacije nakon 0h najbolji su rezultati su postignuti tretmanom hwd 48-12 + 2% NaHCO3

fitopatogene gljive; ekološki; kakvoća plodova; tretman potapanja plodova. Braeburn; toplinski tretmani; inokulacija

nije evidentirano

engleski

Fruit quality of heat treated apple fruit

nije evidentirano

pathogenic fungi; dipping treatment; Braeburn; heat treatments; inoculation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

24.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)