Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594489

Učinak solnog stresa na kockavicu (Fritillaria meleagris L.)


Tovarović, Ines
Učinak solnog stresa na kockavicu (Fritillaria meleagris L.) 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak solnog stresa na kockavicu (Fritillaria meleagris L.)
(The effect of salt stress on snake's head fritillary (Fritillaria meleagris L.))

Autori
Tovarović, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Neposredni voditelj
Babić, marija

Ključne riječi
Fritillaria meleagris L.; solni stres; malondialdehid; katalaza; peroksidaze
(Fritillaria meleagris L.; salt stress; malondialdehyde; catalase; peroxidase)

Sažetak
Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je ugrožena vrsta iz porodice Liliaceae. Živi na vlažnim livadama čija se površina zbog lošeg čovjekova gospodarenja smanjuje. Zbog smanjene dostupnosti slatke vode i zaslanjivanja tla kockavica se sve češće susreće sa abiotičkim stresom. Cilj predloženog rada je procjena stupnja osjetljivosti i/ili otpornosti kockavice na solni stres. Mjereni su pouzdani biokemijski pokazatelji – sadržaj proteina i malondialdehida te aktivnost antioksidacijskih enzima odgovornih za obranu biljke. Kod biljaka izloženih oksidacijskom stresu zabilježen je pad koncentracije topivih proteina. Sol je pri višim koncentracijama uzrokovala oksidacijsko oštećenje lipida. Zamijećena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze na tretmanima s najvišim koncentracijama NaCl, s izuzetkom 22. dana kada se koncentracija enzima smanjila. Aktivnost katalaze i askorbat peroksidaze, enzima koji razgrađuju vodikov peroksid, bila je povećana na svim tretmanima. Dobiveni rezultati ukazuju da sol izaziva oksidacijski stres kod kockavice, ali i na određeni stupanj tolerancije obične kockavice na solni stres što je i bilo vidljivo porastom aktivnosti antioksidacijskih enzima odnosno obrambenih mehanizama biljke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb