Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće (CROSBI ID 373925)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivanković, Ina Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće / Habuda-Stanić, Mirna (mentor); Nujić, Marija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ivanković, Ina

Habuda-Stanić, Mirna

Nujić, Marija

hrvatski

Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće

Podzemne vode su najznačajniji izvori pitke vode na području Istočne Hrvatske. Osnovne karakteristike vode na ovom području su visoka tvrdoća vode, povišene koncentracije željeza, mangana, amonijaka, arsena te organskih spojeva koje utječu na vodu za piće i procese obradbe vode za piće. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj pH vrijednosti (5 ; 5, 5 ; 6 ; 6, 5 ; 7 ; 7, 5 ; 8 i 8, 5) na učinak tri koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) postupcima koagulacije i flokulacije. Željezo je dodano do koncentracije od 4 mg/L, a miješanje se provelo u dvije faze. Nakon prve faze miješanja od 2 minute na 200 okr/min, uzorci su miješani još 10 minuta na 30 okr/min. Nakon provedenih analiza, zaključuje se da su koagulanti FeCl3 i Fe(NO3)3 dali zadovoljavajuće rezultate, dok se koagulant FeSO4 pokazao nešto manje uspješnim posebice pri uklanjanju željeza.

podzemne vode ; željezo ; organske tvari ; uklanjanje organskih tvari ; koagulacija i flokulacija

Groundwater is the most important source of drinking water in the eastern Croatian. The basic characteristics of groundwater in this area are high water hardness, elevated concentrations of iron, manganese, ammonium, arsenic, and organic compounds that affect drinking water and treatment processes of drinking water. In this research effect of pH (5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8 and 8.5) on three coagulant type (FeCl3, Fe(NO3)3 and FeSO4) by coagulation and flocculation processes was investigated. Coagulants were dosed at iron concentration of 4 mg/L and the samples were stirred in two steps. After 2 minutes mixing at 200 rpm, samples were mixed 10 minutes at 30 rpm. After conducted analyses, coagulants FeCl3 and Fe(NO3)3 showed satisfying results, while FeSO4 proved to be less effective, especially in iron removal.

engleski

Effect of groundwater pH value on coagulation process in drinking water treatment

nije evidentirano

groundwater ; iron ; organic matter ; removal of organic substances ; coagulation and flocculation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

12.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija