Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594037

Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće


Ivanković, Ina
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće
(Effect of groundwater pH value on coagulation process in drinking water treatment)

Autori
Ivanković, Ina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Habuda-Stanić, Mirna

Neposredni voditelj
Nujić, Marija

Ključne riječi
Podzemne vode; željezo; organske tvari; uklanjanje organskih tvari; koagulacija i flokulacija
(Groundwater; iron; organic matter; removal of organic substances; coagulation and flocculation)

Sažetak
Podzemne vode su najznačajniji izvori pitke vode na području Istočne Hrvatske. Osnovne karakteristike vode na ovom području su visoka tvrdoća vode, povišene koncentracije željeza, mangana, amonijaka, arsena te organskih spojeva koje utječu na vodu za piće i procese obradbe vode za piće. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj pH vrijednosti (5 ; 5, 5 ; 6 ; 6, 5 ; 7 ; 7, 5 ; 8 i 8, 5) na učinak tri koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) postupcima koagulacije i flokulacije. Željezo je dodano do koncentracije od 4 mg/L, a miješanje se provelo u dvije faze. Nakon prve faze miješanja od 2 minute na 200 okr/min, uzorci su miješani još 10 minuta na 30 okr/min. Nakon provedenih analiza, zaključuje se da su koagulanti FeCl3 i Fe(NO3)3 dali zadovoljavajuće rezultate, dok se koagulant FeSO4 pokazao nešto manje uspješnim posebice pri uklanjanju željeza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Groundwater is the most important source of drinking water in the eastern Croatian. The basic characteristics of groundwater in this area are high water hardness, elevated concentrations of iron, manganese, ammonium, arsenic, and organic compounds that affect drinking water and treatment processes of drinking water. In this research effect of pH (5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8 and 8.5) on three coagulant type (FeCl3, Fe(NO3)3 and FeSO4) by coagulation and flocculation processes was investigated. Coagulants were dosed at iron concentration of 4 mg/L and the samples were stirred in two steps. After 2 minutes mixing at 200 rpm, samples were mixed 10 minutes at 30 rpm. After conducted analyses, coagulants FeCl3 and Fe(NO3)3 showed satisfying results, while FeSO4 proved to be less effective, especially in iron removal.



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek