Utjecaj kiselosti tla na relativan sadržaj klorofila u listu krumpira (Solanum tuberosum L.) (CROSBI ID 373893)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lukan, Domagoj
Lazarević, Boris
hrvatski
Utjecaj kiselosti tla na relativan sadržaj klorofila u listu krumpira (Solanum tuberosum L.)
Aluminij (Al) je glavni ograničavajući čimbenik poljoprivredne proizvodnje na kiselim tlima. U kiselim tlima aluminij postaje fitotoksičan te izaziva inhibiciju rasta korijena, a kasniji simptomi toksičnosti očituju se remećenjem usvajanja vode i hranjiva, oksidativnim stresom te narušavanjem strukture fotsintetskog aparata i pigmenata. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj prirodnog kiselog tla s visokom koncentracijom mobilnog aluminija na sadržaj klorofila u listu Al otpornog kultivara krumpira (Trezor) i Al osjetljivog kultivara (Canbera). Biljke su uzgajane u prirodno kiselo tlo s visokim sadržajem zamjenjivog aluminija (32, 2 mg 100 g-1 tla) te tlo kalcizirano s Ca(OH)2. Mjerenja relativnog sadržaja klorofila su obavljana svakih sedam dana od 14 dana nakon sadnje do početka cvatnje, 56 dana nakon sadnje (DNS). Kod oba kultivara aluminij je izazvao smanjene relativnog sadržaja klorofila u listu. No kod Al-otpornog kultivara, Trezor, statistički značajne razlike su utvrđene 42, 49 i 56 DNS dok su kod Al-osjetljivog kultivara, Canbera, statistički značajne razlike utvrđene u svim mjerenjima od 28 DNS.
toksičnost aluminija; kiselo tlo; krumpir; sadržaj klorofila
nije evidentirano
engleski
Impact of soil acidity on the relative chlorophyll content in potato leaf (Solanum tuberosum L.)
nije evidentirano
aluminium toxicity; acid soil; potato; chlorophyll content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb