Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593682

Utjecaj usmjerenosti kondicionala na uspješnost zaključivanja


Valerjev, Pavle; Bajšanski, Igor; Gulan, Tanja
Utjecaj usmjerenosti kondicionala na uspješnost zaključivanja // XVII. Dani psihologije - Sažeci radova / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2010. str. 116-116 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj usmjerenosti kondicionala na uspješnost zaključivanja
(The effect of conditional directionality on reasoning efficiency)

Autori
Valerjev, Pavle ; Bajšanski, Igor ; Gulan, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVII. Dani psihologije - Sažeci radova / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2010, 116-116

ISBN
978-953-7237-65-3

Skup
17th Psychology Days in Zadar

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27-29. 05. 2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dedukcija; rasuđivanje; kondicionali; mentalni modeli; usmjerenost kondicionala
(Deduction; reasoning; conditionals; mental models; conditional directionality)

Sažetak
Ljudsko zaključivanje s kondicionalnim zaključcima tipa Ako antecedens, onda konsekvens su jedan od glavnih problema u psihologiji deduktivnog zaključivanja jer rješavači pokazuju brojne pristranosti izvođenju zaključaka. To pokazuje i činjenica da više teorija objašnjava fenomene kondicionala. Dominantna teorija je teorija mentalnih modela koja je tumačila razlike u uspješnosti izvođenja modus ponens (MP) i modus tollens (MT) zaključaka brojem mentalnih modela koje je potrebno konstruirati, gdje su MP jednomodelni zaključci i stoga lakši i brži od MT zaključaka koji su tromodelni (ili barem dvomodelni). Međutim, pokazalo se da osim broja mentalnih modela, na uspješnost zaključaka utječe i usmjerenost kondicionala. Korištenjem MP i MT zaključaka, kao i negacije antecedensa (NA) i afirmacije konsekvensa (AK), Valerjev (2006) je pokazao kako smjer zaključivanja (od antecendensa prema konsekvensu, ili obrnuto) utječe na vrijeme odgovora. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj daljnjih usmjerenosti koje kondicionali mogu sadržavati: sintaktičke usmjerenosti koja ovisi kojim redom su antecedens i konsekvens postavljeni u kondicionalnoj rečenici, kao i semantičke usmjerenosti koja koristi termine „lijevo“ i „desno“ koji se pojavljuju uz antecedes ili konsekvens i to na lijevoj ili desnoj strani kondicionala. Proveden je trofaktorski (2 x 2 x 2) eksperiment na skupini studenata psihologije u kojem se manipuliralo vrstom zaključka, sintaktičkom, te semantičkom usmjerenošću. Kao mjere uspješnosti mjereni su točnost odgovora i vrijeme odgovora. Efekt tipa zaključka je očekivano pokazao znatnu prednost MP pred MT zaključcima u obje mjere efikasnosti. Sintaktička usmjerenost kao i interakcija sintaktičke i semantičke usmjerenosti pokazuju značajan efekt na MP zaključcima. Na MT zaključcima efekti usmjerenosti su tek djelomično izraženi, no situacija je dodatno složena zbog zaključivanja „unatrag“ u tom tipu zaključka. Čini se da opećenito kod izvođenja zaključaka važnu ulogu imaju prostorni odnosi pri stvaranju reprezentacija, kao i sam smjer izvođenja zaključaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Zadru