ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA (CROSBI ID 373853)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Holjevac, Josipa
Frece, Jadranka
hrvatski
ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA
Cilj ovog rada bio je izolirati Gluconobacter oxydans s jabuka te odrediti njezin mogući antifungalni učinak i utvrditi moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans na plavu plijesan, Penicillium expansum 565, najvažnijeg uzročnik kvarenja jabuka u skladištu. Bakterija Gluconobacter oxydans provodi nepotpunu oksidaciju glukoze u glukonsku kiselinu i ketokiseline. Gluconobacter oxydans je gram-negativna bakterija koja ne tvori endospore i pripada obitelji Acetobacteraceae. Najveća antifungalna aktivnost bakterije je primjećena između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, dok je nakon 12. dana promjer kolonije plijesni manji za 42.3%. Klasičnim mikrobiološkim metodama, MALDI- TOF MS analizom i API-testom, izolirana je i identificirana prirodno prisutna mikroflora jabuka. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku, pokazala je visoku razinu učinkovitosti (72-78%). Gluconobacter oxydans djelomično inhibira rast plijesni Penicillium expansum 565.
Gluconobacter oxydans; jabuke; jabučni sok; Penicillium expansum 565
nije evidentirano
engleski
ANTIFUNGAL EFFECT OF BACTERIA Gluconobacter oxydans ISOLATED FROM APPLE
nije evidentirano
Gluconobacter oxydans; apples; apple juice; Penicillium expansum 565
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb