Kemizam promjene boje parene i kuhane orahovine (Juglans regia L.) (CROSBI ID 186300)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pervan, Stjepan ; Antonović, Alan ; Humar, Miha ; Straže, Aleš ; Gorišek, Željko
hrvatski
Kemizam promjene boje parene i kuhane orahovine (Juglans regia L.)
Promjena boje drva u hidrotermičkim je procesima jedna od pojava čije nastajanje može biti namjerno inducirano, no krajnji je rezultat uvelike podložan iskustvenim spoznajama koje su vrlo teško objašnjive na kemijskoj razini. Kemizam same promjene boje u drvu vrlo je kompleksan. Mnogi različiti činitelji utječu na promjenu boje drva. Što je boja bliža željenoj, i što je njezina ujednačenost veća, to je veća i ljepota, a i cijena gotovog proizvoda izrađenoga od drva. Upraksi se primjenjuje postupak parenja i kuhanja masivnog drva za induciranu promjenu boje, pogotovo u vrsta drva s izraženom srži. Obavljana su mnoga istraživanja promjena boje i njezina kemizma, no postoji mnogo manja mjeri povezanost laboratorijskih kemijskih istraživanja i svakodnevne industrijske prakse. Cilj je ovog rada prikazati osnove metodike istraživanja promjena boje, utjecajne činitelje promjene boje i osnove kemizma samih hidrotermičkih procesa nekih vrsta drva, posebice orahovine.
orahovina; kemizam obojenja drva; parenje; kuhanje; boja
nije evidentirano
engleski
Colour chemistry of steamed and boiled walnutwood (Juglans regia L.)
nije evidentirano
walnut; wood colour chemistry; steaming; boiling; chromophores
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57 (3)
2006.
127-133
objavljeno
0012-6772
Povezanost rada
Šumarstvo, Biotehnologija