Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Toksikološki aspekti biogenih amina (CROSBI ID 373783)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bašić, Marijela Toksikološki aspekti biogenih amina / Šimić, Branimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Bašić, Marijela

Šimić, Branimir

hrvatski

Toksikološki aspekti biogenih amina

Biogeni amini su biološki aktivni kemijski spojevi prirodno prisutni u živim organizmima pa tako i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, a koje su bogate proteinima i slobodnim aminokiselinama. U radu su prikazani mehanizmi i uvjeti pod kojima oni nastaju u namirnicama, njihova uloga u normalnim fiziološkom procesima u čovjeka, te toksikološki aspekti njihove prisutnosti u organizmu. Posebno su predstavljeni biogeni amini najčešće prisutni u namirnicama, a to su histamin, tiramin, putrescin i kadaverin. Reakcije na toksičnost pojedinih biogenih amina su individualne, a najpoznatije intoksikacije povezuju se s konzumiranjem pojedinih vrsta riba i sira zbog visokog sadržaja histamina i tiramina. Preporuke granica tolerantnosti za prisustvo biogenih amina u određenim vrstama namirnica prihvaćene su u EU za histamin. Potrebna su daljnja istraživanja, kako bi se omogućilo donošenje regulative i za druge biogene amine.

biogeni amini; histamin; tiramin; putrescin; kadaverin

nije evidentirano

engleski

Toxicological aspects of biogenic amines

nije evidentirano

biogenic amines; histamine; tyramine; putrescine; cadaverine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija