Toksikološki aspekti biogenih amina (CROSBI ID 373783)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bašić, Marijela
Šimić, Branimir
hrvatski
Toksikološki aspekti biogenih amina
Biogeni amini su biološki aktivni kemijski spojevi prirodno prisutni u živim organizmima pa tako i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, a koje su bogate proteinima i slobodnim aminokiselinama. U radu su prikazani mehanizmi i uvjeti pod kojima oni nastaju u namirnicama, njihova uloga u normalnim fiziološkom procesima u čovjeka, te toksikološki aspekti njihove prisutnosti u organizmu. Posebno su predstavljeni biogeni amini najčešće prisutni u namirnicama, a to su histamin, tiramin, putrescin i kadaverin. Reakcije na toksičnost pojedinih biogenih amina su individualne, a najpoznatije intoksikacije povezuju se s konzumiranjem pojedinih vrsta riba i sira zbog visokog sadržaja histamina i tiramina. Preporuke granica tolerantnosti za prisustvo biogenih amina u određenim vrstama namirnica prihvaćene su u EU za histamin. Potrebna su daljnja istraživanja, kako bi se omogućilo donošenje regulative i za druge biogene amine.
biogeni amini; histamin; tiramin; putrescin; kadaverin
nije evidentirano
engleski
Toxicological aspects of biogenic amines
nije evidentirano
biogenic amines; histamine; tyramine; putrescine; cadaverine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb