Pregled bibliografske jedinice broj: 592752
Utjecaj stupnja zrelosti na agronomska svojstva predivog lana
Utjecaj stupnja zrelosti na agronomska svojstva predivog lana, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 592752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja zrelosti na agronomska svojstva predivog lana
(The influence of stages of maturity on agronomic traits of fiber flax)
Autori
Miloš, Zita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Butorac, Jasminka
Ključne riječi
predivi lan; agronomska svojstva; kultivari; stupanj zrelosti
(fiber flax; agronomic traits; cultivars; stages of maturity)
Sažetak
U radu se iznose rezultati agronomskih svojstava (prinos stabljike, prinos močene stabljike, prinos ukupnog vlakna, udio ukupnog vlakna, prinos dugog vlakna i udio dugog vlakna) pet inozemnih sorata predivog lana (Viking, Viola, Venica, Agatha i Electra) ubranih u tri različite zriobe (zelena, žuta i puna). Pokusi su provedeni tijekom 2011. godine u Zagrebu na eutričnom smeđem antropogeniziraniom tlu prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih rezultata jednogodišnjih istraživanja agronomskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih sorata i između različitih zrioba. Kultivari Viola i Agatha ostvarili su veće vrijednosti istraživanih svojstava. Najveće vrijednosti istraživanih svojstava ostvarene su kada je predivi lan ubran u zelenoj zriobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3594 - Utjecaj dušika na agronomska svojstva i kakvoću sorata predivog lana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasminka Butorac
(mentor)