Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske (CROSBI ID 751727)

Druge vrste radova | ostalo

Baričević, Doris Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske // Edicija "Hrvatska i Europa" - kultura, znanost i umjetnost, III. svezak (Izdanje HAZU)). 2000.

Podaci o odgovornosti

Baričević, Doris

hrvatski

Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske

Kiparska djela u drvu i kamenu u stilovima manirizma i baroka daju sakralnim spomenicima sjeverne Hrvatske obilježje srednjoeuropskog baroka toliko karakterističnog za to plodno umjetničko razdoblje. U 17. i posebice u 18. stoljeću, sve su se kiparske snage okupile pod geslom novoga stila čiji je prodor u sve društvene slojeve bio popraćen velikim stvaralačkim potencijalom. Tako je barokno kiparstvo, kao jedna od dominantnih umjetničkih komponenata vremena, dalo biljeg ne samo gradovima diljem sjeverne Hrvatske, nego i manjim mjestima, sve do najudaljenijeg naselja. Zagreb, Varaždin i Osijek razvili su se u domaća kiparska središta, u kojima djeluje niz vrsnih domaćih i udomaćenih kipara s vrlo širokim radijusom djelovanja i velikim brojem naručitelja. Uz njih povremeno gostuju istaknuti strani kipari s djelima vrhunskog umjetničkog dometa u srednjoeuropskim ralacijama. Ti strani kipari dolaze u sjevernu Hrvatsku ponajprije iz vodećih şredišta slovenske i austrijske Štajerske, Maribora i Graza, a ponekad i iz manjih umjetničkih središta poput Celja, Ptuja ili Ormoža. U Slavoniji se također susrećemo i s bečkim kiparima koji isusovačke crkve obogaćuju oltarima i kipovima s prizvukom ranog klasicizma u bečkoj tradiciji. Uz rasprostranjeno kiparstvo u drvu, Hrvatska je cijenila i kamene kipove, koji u velikome broju daju poseban biljeg tome području, postavljeni u niše crkvenih fasada, na gradske trgove, ali i u manjim mjestima i selima na stupovima i u kapelicama, na mostovima, raskrižjima i u krajoliku.

Barok; kiparstvo; sjeverna Hrvatska; 17. stoljeće; 18. stoljeće

nije evidentirano

engleski

The Baroque Sculpture of Northern Croatia

nije evidentirano

Baroque; sculpture; Northern Croatia; 17th century; 18th century

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Edicija "Hrvatska i Europa" - kultura, znanost i umjetnost, III. svezak (Izdanje HAZU))

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Znanost o umjetnosti