Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 592528

Ideali, strast i politika: život i djelo Andrije Torkvata Brlića


Švoger, Vlasta
Ideali, strast i politika: život i djelo Andrije Torkvata Brlića, Zagreb ; Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2012 (monografija)


Naslov
Ideali, strast i politika: život i djelo Andrije Torkvata Brlića
(Ideals, Passion and Politics: The Life and Work of Andrija Torkvat Brlić)

Autori
Švoger, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Grad
Zagreb ; Slavonski Brod

Godina
2012

Stranica
395

ISBN
978-953-7840-08-2

Ključne riječi
Andrija Torkvat Brlić; život; politička i publicistička aktivnost; Hrvatska; 19. stoljeće
(Andrija Torkvat Brlić; life; political and publicist activity; Croatia; 19th century)

Sažetak
Knjiga monografski obrađuje život te političko i publicističko djelovanje Andrije Torkvata Brlića (1826.-1868.), političara, publicista, jezikoslovca, povjesničara i odvjetnika. Nakon studija teologije u Beču sudjelovao je u revolucionarnim zbivanjima 1848.-1849. u Habsburškoj Monarhiji, a na prijelazu iz 1848. u 1849. kao izaslanik bana Josipa Jelačića u Parizu je radio na suzbijanju mađarske protuhrvatske propagande. Nakon povratka u Zagreb radio je kao tajnik Matice ilirske i Društva za jugoslavensku povjesnicu, a potkraj 1851. otišao je u Đakovo gdje je nepune dvije godine radio kao gospodarski tajnik biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Slijedio je studij prava u Beču, a od 1857. do smrti 1868. radio je kao odvjetnik u Slavonskome Brodu. Od sredine četrdesetih godina 19. st. do svoje smrti 1868. objavio je brojne različite publicističke tekstove u domaćim i inozemnim listovima (političke komentare, izvještaje i komentirane izvještaje, reportaže, znanstveno-stručne historiografske tekstove, pjesme, putopise i sl.). Objavio je i tri knjige - jednu gramatiku hrvatskog jezika i dvije knjige povijesnih izvora. Bio je prvi novinski izvjestitelj iz inozemstva u povijesti hrvatskoga novinstva, a smatra se i utemeljiteljem osmanistike u Hrvatskoj. Na Hrvatskom saboru 1861. sudjelovao je kao predstavnik rodnoga grada i predvodio je zastupnike Vojne krajine u Beču koji su vladaru predali adresu o stanju u Vojnoj krajini. Knjiga je prvi cjeloviti monografski prikaz života i javnog djelovanja tog vrlo zanimljivog i intrigantnog političara iz 19. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest

Napomena
Kao zajedničko izdanje knjiga je objavljena i kao dio serije BIBLIOTHECA CROATICA: SLAVONICA, SIRMIENSIA ET BARANYENSIA, STUDIJE, knjiga 15, ISBN 978-953-6659-68-5POVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190613-0602 - Politički život u hrvatskom društvu od 1840-ih do 1940-ih godina (Stjepan Matković, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Švoger (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Švoger, Vlasta
Ideali, strast i politika: život i djelo Andrije Torkvata Brlića, Zagreb ; Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2012 (monografija)
Švoger, V. (2012) Ideali, strast i politika: život i djelo Andrije Torkvata Brlića. Zagreb ; Slavonski Brod, Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.
@book{book, author = {\v{S}voger, V.}, year = {2012}, pages = {395}, keywords = {Andrija Torkvat Brli\'{c}, life, political and publicist activity, Croatia, 19th century}, isbn = {978-953-7840-08-2}, title = {Ideals, Passion and Politics: The Life and Work of Andrija Torkvat Brli\'{c}}, keyword = {Andrija Torkvat Brli\'{c}, life, political and publicist activity, Croatia, 19th century}, publisher = {Hrvatski institut za povijest, Podru\v{z}nica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje}, publisherplace = {Zagreb ; Slavonski Brod} }