Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591747

PRVA NACIONALNA INVENTURA ŠUMA REPUBLIKE HRVATSKE


Čavlović, Jura
PRVA NACIONALNA INVENTURA ŠUMA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb: Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva, 2010 (ostalo)


Naslov
PRVA NACIONALNA INVENTURA ŠUMA REPUBLIKE HRVATSKE
(THE FIRST NATIONAL FOREST INVENTORY REPUBLIC OF CROATIAN)

Autori
Čavlović, Jura

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, ostalo, strucna

Izdavač
Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva

Grad
Zagreb

Godina
2010

Stranica
296

ISBN
978-953-292-016-1

Ključne riječi
nacionalna inventura šumskih resursa; šumski resursi
(national forest inventory; forest resources)

Sažetak
Knjiga Prva Nacionalna inventura šuma u Republici Hrvatskoj napisana je na 296 stranica, a u tekst je ugrađeno 214 tablica i 64 slikovna prikaza u boji, te 41 citirani literaturni naslov. Kniga se sastoji od uvoda i 4 poglavlja: - uvod - metode procjene i izmjere - obrada podataka i prikaz rezultata nacionalne inventure - kontrola terenske procjene i izmjere - rezultati nacionalne inventure šuma, U uvodnom dijelu su polazište i ciljevi nacionalne inventure šuma s konstatacijom, jednokratna inventura i procjena stanja šumskih resursa cijelog državnog područja prema jedinstvenoj metodi koja osigurava kompatibilne i razmjenjive podatke na međunarodnoj razini, predstavlja polazište za ispunjenje osnovnih ciljeva nacionalne inventure šuma: U okviru metoda procijene i izmjere izložen je prikaz i priprema satelitskih snimaka za obradu, zatim klasifikacija šumskih i nešumskih površina, klasifikacija šumskih površina na potkategorije, izrada i priprema prostornih i terenskih baza podataka za stratifikaciju s prikazom i analizom šumskih resursa. U poglavlju obrada podataka i prikaz rezultata nacionalne inventure prikazan je unos, provjera i ispravak podataka, zatim način postavljanja upita u bazu podataka, te ispis rezultata. Pored toga prikazuje se obrada kako mjernih, tako i procjenjenih podataka sa terena što se odnosi na sve elemente strukture sastojina i parametara stabalne strukture, kao i varijeble sastojinskih, stanišnih i gospodarskih značajki sa izračunom skladištenja ugljika u nadzemnoj, podzemnoj biomasi, mrtvom drvu, šumskoj stelji i tlu. U poglavlju kontrola terenske procjene i izmjere utvrđuje se neovisni uzorak provedene kontrole od 4, 96%, te rezultati kontrole koji upućuju na pouzdanost osnovne izmjere po svim varijablama. Rezultati nacionalne inventure su prikazani za jedanaest najznačajnijih varijabli s opisom i interpretacijom. Osnovni pokazatelji po varijablama su: površina, sastav vrste drveća, obilježja strukture sastojine, drvna zaliha, značajke gospodarenja, mrtvo drvo, uskladištenje ugljika, obnavljanje sastojina, zdravstveno stanje i vitalnost, te značajke staništa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jura Čavlović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čavlović, Jura
PRVA NACIONALNA INVENTURA ŠUMA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb: Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva, 2010 (ostalo)
Čavlović, J. (2010) PRVA NACIONALNA INVENTURA ŠUMA REPUBLIKE HRVATSKE. Zagreb, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva.
@book{book, author = {\v{C}avlovi\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {296}, keywords = {national forest inventory, forest resources}, isbn = {978-953-292-016-1}, title = {THE FIRST NATIONAL FOREST INVENTORY REPUBLIC OF CROATIAN}, keyword = {national forest inventory, forest resources}, publisher = {Ministarstvo regionalnog razvoja \v{s}umarstva i vodnog gospodarstva}, publisherplace = {Zagreb} }