Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta (CROSBI ID 185994)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Đurkin, Ivona ; Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Radišić, Žarko ; Maltar, Zlata ; Sili, Velimir
hrvatski
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta
Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P- 337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P- 337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).
svinje ; svojstva kvalitete mesa ; kemijski sastav ; terminalna linija nerasta
nije evidentirano
engleski
Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines
nije evidentirano
meat quality traits ; chemical composition ; sire line
nije evidentirano