Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591350

Informacijske strategije i operacije u oblikovanju javnog znanja


Akrap, Gordan
Informacijske strategije i operacije u oblikovanju javnog znanja 2011., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Informacijske strategije i operacije u oblikovanju javnog znanja
(Information strategies and operations in public knowledge shaping)

Autori
Akrap, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.3

Godina
2011

Stranica
335

Mentor
Tuđman, Miroslav

Ključne riječi
Nacionalne informacijske strategije; informacijske i medijske operacije; protuobavijest; korpus javnog znanja; Republika Hrvatska; Domovinski rat.
(National information strategies; information and media operations; disinformation; public knowledge corps; Republic of Croatia; Homeland war)

Sažetak
Rezultat istraživanja prikazan je u dva glavna dijela: „Informacijske operacije i javno znanje“ te „Studije slučajeva i/ili primjeri informacijskih operacija“. U prvom dijelu opisan je razvoj nacionalnih informacijskih strategija i informacijskih operacija, djelovanje psiholoških operacija i protuobavijesti te utjecaj globalnog informacijskog okruženja na modele djelovanja prema različitim ciljanim publikama, uz potporu javne diplomacije i medijskih operacija s ciljem stjecanja stanja informacijske nadmoći. Potom su prikazani konkretni primjeri informacijskih operacija u slučajevima Bosne i Hercegovine te sukoba NATO saveza sa Srbijom zbog krize na Kosovu. U drugom dijelu disertacije prikazani su rezultati istraživanja povezani s reprezentativnim uzorkom poznatih i priznatih primjera plasiranja protuobavijesti. Potom je prikazan utjecaj Saveza komunista i represivnog aparata bivše Jugoslavije na tadašnji korpus javnog znanja kao i posljedice koje je primjena represije imala na ukupne korpuse znanja u vremenima političkih promjena. Proces raspada SFRJ, stvaranje i obrana Republike Hrvatske u Domovinskom ratu bili su predmet niza informacijskih strategija i informacijskih operacija od kojih su neke opisane u ovom dijelu disertacije. Na kraju ovog dijela prikazan je utjecaj informacijskih strategija te informacijskih i medijskih operacija na korpuse javnog znanja ciljane publike te promjena težišta i modela djelovanja modernih informacijskih strategija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301799-1999 - Oblikovanje i upravljanje javnim znanjem u informacijskom prostoru (Miroslav Tuđman, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Gordan Akrap, (332745)