Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata (CROSBI ID 373609)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavoković, Mariana
Babić, Jurislav
hrvatski
Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata
Ekstruzija je suvremeni postupak obrade različitih vrsta sirovina i proizvodnje širokog spektra prehrambenih proizvoda, pri čemu se kao osnovna sirovina često koristi kukuruzna krupica. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 °C, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima kukuruzne krupice. Istraživanjem je utvrđeno da je ekspanzijski omjer veći kod ekstruzije pužem 4:1 i pri nižem sadržaju vlage. Nasipna masa je veća kod ekstruzije sa većim sadržajem vlage i upotrebom puža konfiguracije 1:1. Moć upijanja kukuruzne krupice povećala se nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka, a ekstruzija je imala značajan utjecaj i na reološka svojstva, pri čemu se viskoznost vrha smanjila kod svih uzoraka nakon provedenog procesa ekstruzije. Većina uzoraka je pokazala dobru stabilnost tijekom miješanja na visokoj temperaturi, što se može zaključiti iz niskih vrijednosti kidanja, dok „setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of extrusion parameters of corn grits on the rheological properties of extrudates
nije evidentirano
extrusion ; corn grits ; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
12.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek