HACCP sustav u preradi voća i povrća (CROSBI ID 373607)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vanja Ramljak
Ačkar, Đurđica
hrvatski
HACCP sustav u preradi voća i povrća
Sustav baziran na prevenciji zdravstvene ispravnosti hrane naziva se HACCP. Skraćenica HACCP u svom punom nazivu potječe od engl. ‟ Hazard Analysis Critical Control Point ”, što bi u prijevodu značilo ‟ Analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka ”. Kritične kontrolne točke su mjesta u proizvodnoj liniji na kojima se kontrolira ili eliminira rizik pojave nehigijenskih uvjeta. Primjenom odgovarajućih mjera taj rizik se može izbjeći, odstraniti ili smanjiti na prihvatljivu razinu. Svrha ovog rada je prikazati primjenu HACCP sustava i određivanje kritičnih točaka u proizvodnji pasteriziranih maslina, minimalno procesirane zelene salate i sušenog voća. Uvođenjem HACCP sustava u njihovu proizvodnju poboljšana je opća higijena objekta, opreme i osoblja, a rizici od kontaminacije proizvoda su svedeni na minimum. Djelotvornom provedbom kontrolnih mjera i evidencije u zapisima, poboljšana je i kvaliteta proizvoda.
HACCP sustav ; kritične točke ; voće i povrće ; pasterizirane masline ; minimalno procesirana zelena salata ; sušeno voće
nije evidentirano
engleski
HACCP system in fruit and vegetable processing
nije evidentirano
HACCP system ; critical control point ; fruits and vegetables ; pasteurized olives ; minimally processed lettuce ; dryed fruits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
02.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek