Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri (CROSBI ID 373566)

Ocjenski rad | diplomski rad

Borovac, Sanja Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Borovac, Sanja

Kos, Blaženka

hrvatski

Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri

Autohtonu populaciju bakterija mliječne kiseline (BMK) u tradicionalno proizvedenom siru u salamuri čine bakterijske vrste koje pripadaju rodovima Lactococcus, Enterococcus, Leuconostoc i Lactobacillus. Odabrano je 14 autohtonih izolata koji su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, štapići i koki, koji spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, jer proizvode mliječnu kiselinu u visokim koncentracijama. Autohtoni sojevi BGRE2-24 I BGRE2-43 najuspješnije preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitana je i osjetljivost bakterija na 12 antibiotika, te je utvrđeno da je večina bakterijkih sojeva osjetljiva na sve ispitivane antibiotike. Međutim, sojevi VL1-13 i VL1-24 nisu bili osjetljivi na neomicin, vankomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-41, BGRE2-24 i BGRE2-57 na neomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-42, BGRE2-21 i BGRE2-43 na streptomicin, a soj BGBU1-16 nije bio osjetljiv na neomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da se svi sojevi BMK međusobno razlikuju prema dobivenom proteinskom profilu.

sir u salamuri; bakterije mliječne kiseline; probiotičke starter kulture

nije evidentirano

engleski

Composition and properties of autochthonus population of lactic acid bacteria in traditionally produced cheeses in brine

nije evidentirano

cheese in brine; lactic acid bacteria; probiotic starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

01.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija