Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i kvalitete hrvatske germplazme pšenice (CROSBI ID 373510)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Rukavina, Ivana Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i kvalitete hrvatske germplazme pšenice / Marić, Sonja (mentor); Čupić, Tihomir (neposredni voditelj). Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Rukavina, Ivana

Marić, Sonja

Čupić, Tihomir

hrvatski

Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i kvalitete hrvatske germplazme pšenice

U ovom istraživanju ispitana je genetska varijabilnost hrvatske germplazme ozime pšenice na osnovu morfoloških svojstava i analize bjelančevina. Istraživanje je provedeno na 50 sorata ozime pšenice porijeklom iz svih pet oplemenjivačkih centara pšenice u Hrvatskoj. Glavni ciljevi bili su: (1) procjena genetske varijabilnosti na temelju morfoloških svojstava, (2) procjena genetske varijabilnosti na temelju gluteninskih, glijadinskih i albuminskih lokusa, (3) identifikacija najudaljenijih sorata najboljih morfoloških svojstava te svojstava kvalitete kao novih roditeljskih kombinacija i (4) procjena vrijednosti morfoloških i biokemijskih svojstava za utvrđivanje kriterija različitosti sorti pšenice u postupku DUS ispitivanja. Poljski pokusi postavljeni su na dvije lokacije po slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja tijekom dvije godine (2008./2009., 2009./2010.). U analizu morfoloških podataka bila su uključena 22 svojstva prema UPOV vodiču za DUS ispitivanje pšenice. Za svojstvo sezonalni tip provedeni su zasebni poljski pokusi na jednoj lokaciji prema slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja tijekom dvije godine ispitivanja (2009., 2010.). Laboratorijska analiza bjelančevina uključivala je SDS-PAGE metodu kojom je utvrđena kompozicija gluteninskih i ω – glijadinskih lokusa, te PAGE pH 8, 9 metodu za utvrđivanje kompozicije albuminskih lokusa. Statistička obrada podataka obavljena je uporabom računalnih programa NTSYS ver.2.2, Powermarker ver.3.25 i Arlequin ver.3.5. Utvrđena je velika varijabilnost ispitivanih sorata na osnovu morfoloških podataka i podataka analize bjelančevina, te je procjenjena genetska sličnost prema navedenim podacima. Na osnovu analize skupina sastavljeni su dendogrami. Statistička obrada uključivala je i analizu molekularne varijance (AMOVA) kojom je utvrđena genetska varijabilnost između i unutar ispitivanih sorata.

Genenetska varijabilnost ; pšenica ; sorta ; DUS morfološka svojstva ; glutenini ; ω - glijadini ; albumini

nije evidentirano

engleski

Genetic variability of morphologic characteristics and quality of Croation wheat germplasm

nije evidentirano

Genetic variability ; wheat ; variety ; DUS morphological characteristics ; glutenins ; ω – gliadins ; albumins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

113

08.05.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)