Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 90603)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ; Mirošević, Nikola ; Kozina, Bernard ; Marić, Jasmina
hrvatski
Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.)
S ciljem proširenja palete crnih vinskih sorata na području podregije Sjeverna Dalmacija podignut je 1982. godine pokusni nasad na objektu Baštica, PK Zadar. Introduciran je veći broj crnih vinskih kultivara od kojih je sedam iz područja centralne i južne Italije (Montepulciano, Sangiovese, Malvasia nera di Lecce, Ciliegiolo, Aglianico, Cabernet sauvignon, Moscato rosa), ekološki sličnih području Ravnih Kotara. Tijekom petogodišnjih istraživanja utvrđene su agrobiološke i gospodarsko-tehnološke odlike svakog kultivara (fenofaze, elementi rodnosti, mehanički sastav grozda i bobice, kakvoća mošta i vina) u ovim ambijentalno-ekološkim uvjetima. Na temelju rezultata istraživanja prvog stupnja introdukcije kao najinteresantniji mogu se izdvojiti kultivari Cabernet sauvignon, Cillegiolo, Sangiovese i Moscato rosa, te se preporučaju za podizanje većih pokusnih površina. Osim toga, zbog nekih povoljnih svojstava za daljnja istraživanja mogli bi biti interesantni i ostali kultivari, ali uz prilagodbu pojedinih tehnoloških postupaka, kako bi genetički potencijal sorte došao do punog izražaja.
gospodarske i tehnološke značajke; introdukcija; Sjeverna Dalmacija; Vitis vinifera L.
nije evidentirano
engleski
Production Charachteristics of Some Introduced Grape Cultivars (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
introduction; Northern Dalmatia; production-tehnological characteristics; Vitis vinifera L.
nije evidentirano