Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj magnetskih polja elektroenergetskih postrojenja na okoliš u zoni "Podi"- Dugopolje (CROSBI ID 771020)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Milun, Stanko ; Kilić, Tomislav ; Petrović, Goran Utjecaj magnetskih polja elektroenergetskih postrojenja na okoliš u zoni "Podi"- Dugopolje // Fesb. 2003.

Podaci o odgovornosti

Milun, Stanko ; Kilić, Tomislav ; Petrović, Goran

hrvatski

Utjecaj magnetskih polja elektroenergetskih postrojenja na okoliš u zoni "Podi"- Dugopolje

Poslovno-stambena zona “Podi” u općini Dugopolje smještena je u prostoru južno od brze ceste Split- Sinj i uglavnom istočno od lokalne ceste Dugopolje- Koprivno. Dobrim dijelom je komunalno opremljen s izgrađenim (ili u izgradnji) velikim brojem poslovnih objekata. U planu je, uz izgradnju poslovnih objekata, i omeđenje područja za stambenu izgradnju (vidi priloženu geodetsku kartu). No, zonu presijecaju dva dalekovoda. Svaki aktivni elektroenergetski objekt izvor je elektromagnetskog polja. U blizini izvora (udaljenosti mnogo manje od valne dužine koja za osnovni val iznosi oko 6000 km) moguće je i prikladno elektromagnetsko polje promatrati kao dvije manje-više neovisne sastavnice: ELEKTRIČNO POLJE i MAGNETSKO POLJE. Dobra suglasnost rezultata dobijenih mjerenjem u okolišu dalekovoda i onih dobijenih proračunom ukazuje, sjedne strane na pouzdanost mjerenih vrijednosti, a s druge na prihvatljivost modela za proračun polja. To onda omogućuje pouzdanu interpolaciju i ekstrapolaciju vrijednosti polja u prostoru i za različita moguća strujna opterećenja dalekovoda. Iz toga se može izvući preporuka da u pojasu 60 m o odnosu na os 400 kV dalekovoda te 40 m o odnosu na os 110 kV dalekovoda treba izbjegavati gradnju objekata namjenjenih populaciji povećane osjetljivosti (škola, bolnica, vrtić, dječja igrališta i sl.)

magnetska polja ekstremno niskih frekvencija

Naručitelj: Općina Dugopolje

engleski

Effect of magnetic fields of power plants on the environment in the zone "Podi" - Dugopolje

nije evidentirano

ELF magnetic fields ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fesb

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika