Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mjerenje temperaturnog polja u okolišu modela opterećenog VN kabela u kabelskom tunelu HE "Zakučac" (CROSBI ID 771015)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Milun, Stanko ; Branislav, Jajac ; Petrović, Goran ; Sinovčić, Dražen Mjerenje temperaturnog polja u okolišu modela opterećenog VN kabela u kabelskom tunelu HE "Zakučac" // Fesb. 2005.

Podaci o odgovornosti

Milun, Stanko ; Branislav, Jajac ; Petrović, Goran ; Sinovčić, Dražen

hrvatski

Mjerenje temperaturnog polja u okolišu modela opterećenog VN kabela u kabelskom tunelu HE "Zakučac"

U sklopu revitalizacije HE ZAKUČAC uz ostalo planirana je izgradnja kabelskih sustava 110 kV i 220 kV na potezu od blok transformatora u strojarnici elektrane do vanjskih postrojenja. Predviđeni su suvremeni "suhi" kabeli s izolacijom od umreženog polietilena postavljeni na kabelske police u tunelu koji spaja strojarnicu s vanjskim 110/220 kV postrojenjem. Zbog značenja HE Zakučac u elektroenergetskom sustavu Republike Hrvatske, razumljiva je pažnja koja se poklanja ispravnom dimenzioniranju ovih kabelskih sustava za dugoročan i pouzdan rad. Ključni činilac za postizanje ovog cilja je ispravan proračun nadtemperature kabela u pogonskim uvjetima, budući je prihvaćena iskustvena činjenica da trajni porast temperature svega 7°C iznad nazivne može smanjiti životni vijek postrojenja na polovicu. S druge strane, oni koji se bave toplinskim proračunima svjesni su teškoća proračuna toplinskih polja u složenim konvektivnim uvjetima. Naime, spomenuti kabelski sustavi prolaze tunelom s prisilnom ventilacijom i vlaženjem, a u istom tunelu su i drugi disipatori i nondisipativni instalacijski sustavi. U takvim uvjetima zbog izrazite nelinearnosti problema praktički je nemoguće dovoljno točno provesti proračun toplinskog polja u statičkom a pogotovo u dinamičkom (prijelaznom) režimu rada. Stoga se pribjegava istraživanju na fizičkom modelu koji se smješta u realni okoliš. Mjerenje temperaturnog odziva u dinamičkom režimu dati će informaciju o ponašanju sustava u ekscesnim situacijama i pomoći osoblju koje vodi pogon u procjeni pogonske sigurnosti u takvim situacijama.

temperaturno polje; model opterećenog kabela

Naručiteelj: HEP PP JUG HE Zakučac

engleski

Measurement of temperature field in the model of loaded high voltage cable in the cable tunnel HE "Zakucac"

nije evidentirano

temperature field; model of loaded cable

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fesb

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika