Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane (CROSBI ID 373475)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nutrizio, Marinela
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane
Pretilost je epidemijska bolest koju se pokušava suzbiti na mnoge načine. Jedan od njih je uvođenje mediteranskog načina prehrane koji se pokazao učinkovitim u liječenju pretilosti i smanjenju rizika od mnogih bolesti i smatra se pravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje i redukciju tjelesne mase 3 pretila pacijenta liječena u dnevnoj bolnici KB „Dubrava“, te procijeniti kakvoću mediteranske prehrane modificiranim mediteranskim indeksom kakvoće prehrane. Mediteranska prehrana procijenjena je na način da je hrana podijeljena u 11 skupina namirnica i svaka skupina bodovana sa 0-5 bodova te je najveći ukupni zbroj bodova iznosio 55. Što je veći broj bodova, bolje je pridržavanje mediteranskih principa prehrane. Mediteranski način prehrane doveo je do redukcije tjelesne mase pacijenata u prosijeku za 7 % te do smanjenja rezultata antropometrijskih i biokemijskih mjerenja. Modificirani mediteranski indeks se pokazao kao učinkovita metoda ocjenjivanja kakvoće mediteranske prehrane i u korelaciji je s redukcijom pretilosti i poboljšanjem zdravstvenih parametara.
pretilost ; mediteranska prehrana ; mediteranski indeks kakvoće prehrane
nije evidentirano
engleski
Monitoring the quality of diet of obese persons using the Mediterranean diet score
nije evidentirano
obesity ; the Mediterranean diet ; Mediterranean Diet Score
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
25.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb