Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589750

Diskoloracije i erozije zuba kao posljedica ovisnosti o kombiniranom analgetiku


Petrovečki, Vedrana; Čarapina, Mirela; Strinović, Davor; Kovačić, Zdravko; Nestić, Marina; Mayer, Davor; Brkić, Hrvoje
Diskoloracije i erozije zuba kao posljedica ovisnosti o kombiniranom analgetiku // Acta stomatologica Croatica, 45 (2011), 4; 287-294 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Diskoloracije i erozije zuba kao posljedica ovisnosti o kombiniranom analgetiku
(Dental discoloration and erosion resulting from addiction to compound analgesics)

Autori
Petrovečki, Vedrana ; Čarapina, Mirela ; Strinović, Davor ; Kovačić, Zdravko ; Nestić, Marina ; Mayer, Davor ; Brkić, Hrvoje

Izvornik
Acta stomatologica Croatica (0001-7019) 45 (2011), 4; 287-294

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zub - erozija ; povraćanje ; analgetici ; forenzička toksikologija ; forenzička stomatologija
(Tooth erosion ; vomiting ; analgestics ; forensic toxicology ; forensic dentistry)

Sažetak
Dentalna erozija danas je najčešća nekarijesna promjena na zubima, a nastaje zbog dugotrajnog djelovanja kiselih kemijskih čimbenika na površinu zuba, bez utjecaja bakterija. Ti se čimbenici dijele na unutarnje i vanjske. Unutarnji čimbenik je kiseli želučani sadržaj koji se zbog povraćanja može naći u usnoj šupljini, a vanjske čimbenike predstavljaju sve kisele tvari koje se unose u usta, najčešće pojedine vrste hrane i pića te lijekovi. Svrha ovog prikaza je upozoriti na mogući utjecaj kombiniranog lijeka s analgetičkim učinkom (aktivne komponente – paracetamol, propifenazon, kodein-fosfat i kofein) na promjene na zubima. U radu se opisuju vrlo specifične erozije na usnenim dijelovima zuba te njihova ljubičasto-plavkasta boja uočena tijekom obdukcije pothranjenog 35-godišnjeg muškarca koji je umro tijekom prijma na bolničko liječenje. Heteroanamnestički je dobiven podatak o dugogodišnjoj ovisnosti o kombiniranom analgetiku. Osim promjena na zubima, obdukcijom su ustanovljene erozije sluznice želuca, kronični vrijed u području dvanaesnika, kronična upala jetara te hipoplazija koštane srži. Uzrok smrti bila je obostrana gnojna upala pluća s velikim gangrenoznim žarištem lijevog pluća. Kemijskotoksikološkom analizom potvrđena je prisutnost svih farmakološki aktivnih tvari u mokraći, žučnoj tekućini, tkivu jetara i bubrega, želučanom sadržaju, te u ekstraktu zuba. Raspravlja se o vjerojatnom mehanizmu nastanka promjena na zubima i promjenama na drugim tkivima i organima, kao posljedicama dugotrajne ovisnosti o kombiniranom analgetiku. Ističe se važnost zuba kao prikladnoga za toksikološku analizu metodom plinske kromatografije te važnost interdiciplinarnog pristupa u rješavanju forenzičnih slučajeva. Posebno se ističe izolacija analgetika iz zuba, kao korisna dijagnostička metoda u slučaju sumnje na zloporabu tih lijekova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
Opća bolnica Zabok

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)