Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

10 najpoznatijih vrsta sireva (CROSBI ID 588729)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Mikulec, Nataša 10 najpoznatijih vrsta sireva. 2012

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša

hrvatski

10 najpoznatijih vrsta sireva

Danas se prepoznatljivi sirevi, uz vanjski izgled, odlikuju iznimnom kvalitetom i posebnošću. Postoji više kriterija po kojima se razlikuju, među kojima su vrsta mlijeka od koje su proizvedeni, kemijski sastav, tehnološki procesi u proizvodnji, dužina zrenja, konzistencija i zemlja podrijetla. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji neki sirevi postali su međunarodno poznati. Tako su Parmezan i Mozzarela poznati talijanski, Gauda i Edamac nizozemski, Camembert i Roquerfort francuski, Ementalac i Gruyere švicarski, a Fetta grčki sir. Europska unija prepoznala je važnost razlikovanja kvalitetnih proizvoda na regionalnoj osnovi kroz niz propisa o zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Hrvatska može postati prepoznatljiva kao gastronomska i turistička destinacija zbog velikog broja kvalitetnih sireva, koje može ponuditi kao svoje tradicionalne specijalitete. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog i Krčkog sira.

Sir; zrenje sira; zaštita sira

nije evidentirano

engleski

10 most popular cheeses

nije evidentirano

Cheese; cheese ripening; cheese protection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2012.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Festival znanosti 2012

pozvano predavanje

23.04.2012-28.04.2012

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)