Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589722

Reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine u Centru za travnjaštvo


Čusak, Natalija; Perčulija, Goran; Đuričić, Dražen; Samardžija, Marko
Reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine u Centru za travnjaštvo // Veterinarska stanica, 43 (2012), 4; 301-308 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine u Centru za travnjaštvo
(Reproductive characteristics of Charolais cattle kept at the Centre for Grasslands)

Autori
Čusak, Natalija ; Perčulija, Goran ; Đuričić, Dražen ; Samardžija, Marko

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 43 (2012), 4; 301-308

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Charolais krava ; reproduktivni pokazatelji ; pripust ; umjetno osjemenjivanje
(Charolais cows ; reproductive parameters ; mating ; artificial insemination)

Sažetak
Cilj je ovog rada prikazati reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine. U radu su obrađeni podatci ustupljeni iz Centra za travnjaštvo na kojem se nalazi matično stado rasplodnih goveda Charolais pasmine.Ovo matično stado je genetska jezgra za stvaranje i proizvodnju rasplodnih bikova i junica ove pasmine u Republici Hrvatskoj.Podatci datiraju iz razdoblja od 1993.-2011.godine u kojem je oteljeno 500 teladi (266 muške i 234 ženske). Korišteni su podatci o spolu, porođajnoj masi, pojavama patoloških stanja te podatci o pripustu i umjetnom osjemenjivanju. Dobiveni rezultati ukazuju na 1-1, 5 kg veću prosječnu porođajnu masu teladi u usporedbi s istraživanjima ostalih autora.Bez obzira na veću prosječnu porođajnu masu nema puno teških teljenja. U Centru za travnjaštvo se češće tijekom spomenutog razdoblja koristio pripust, a za umjetnoosjemenjivanje korištena je sperma bikova uvezena iz Njemačke i Francuske. Postupkom planskog umjetnog osjemenjivanja dobivenoje 69 teladi. Pripust i umjetno osjemenjivanje je svake godine vršeno planski na način da se vodilo računa o karakteristikama svakog bika. Usporedivši podatke o umjetnom osjemenjivanju i pripustu, razlika u broju oteljene muške i ženske teladi nije značajna, a česta je pojava blizanaca što je općenito karakteristično za ovu pasminu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0481186-1185 - Primjena molekularnih analiza u proizvodnji goveđih zametaka in vitro (Iva Getz, )
053-0532052-2040 - Značaj kontrole puerperija u poboljšanju reproduktivne učinkovitosti krava (Tomislav Dobranić, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Čusak, Natalija; Perčulija, Goran; Đuričić, Dražen; Samardžija, Marko
Reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine u Centru za travnjaštvo // Veterinarska stanica, 43 (2012), 4; 301-308 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Čusak, N., Perčulija, G., Đuričić, D. & Samardžija, M. (2012) Reproduktivna obilježja krava Charolais pasmine u Centru za travnjaštvo. Veterinarska stanica, 43 (4), 301-308.
@article{article, year = {2012}, pages = {301-308}, keywords = {Charolais cows, reproductive parameters, mating, artificial insemination}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {43}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Reproductive characteristics of Charolais cattle kept at the Centre for Grasslands}, keyword = {Charolais cows, reproductive parameters, mating, artificial insemination} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Index veterinarius, Veterinary Bulletin, Global Health, VetMed Resource