Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama (CROSBI ID 373379)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Baljak, Vanja
Vasiljev Marchesi, Vanja
hrvatski
Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama
Kozje mlijeko je biološka tekućina ženki koju čovjek koristi kao sastavni dio svoje prehrane. Nad mlijekom se provodi bakteriološka analiza po propisanim regulativama. Prema Vodiču indentificiraju se odabrani bakterijski patogeni, indikatori fekalnog zagađenja te ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija. U ovom radu se pored osnovne analize, istraživala i trajnost tog istog sirovog kozjeg mlijeka i razlika aktivnosti bakterija na tri temperature. Također, istraživalo se razmnožavanje bakterije Acinetobacter baumanni u sojinom mlijeku kroz određeno vrijeme. Analiza mikrobiološke kvalitete sirovog kozjeg mlijeka se provodila po preporučenim kriterijima vodiča, direktnim nasađivanjem na selektvne i diferencijalne podloge. Trajnost mlijeka se ispitivala na način da se mjerio broj bakterija nakon 48h sati inkubacije na 4C, 22C i 37C. Suspenzija A. Baumannii koncetracije 10(2) CFU/mL nasađena je u sterilno sojino mlijeko te se određivao broj bakterija periodično kroz 13 dana. Uzorak sirovog kozjeg mlijeka je nezadovoljavajuće mikrobiološke kvalitete jer je nađen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i bakteje iz porodice Enterobacteriaceae, dok ostali bakterijski patogeni nisu izolirani. Mlijeku je najviše produljena trajnost na 4C jer je broj ukupnih bakterija najmanje oscilirao. Rast bakterija roda Acinetobacter u sterilnom sojinom mlijeku kretao se oponašajući krivulju bakterijskog rasta. Rezultati mikrobiološke analize kvalitete mlijeka pokazuju da je mlijeko uzeto na advekatan način te da mlijeko osim primarne mikrobiote ne sadrži patogene bakterije. No, nađene su bakterije koje su indikator fekalnog zagađenja i povećan je broj ukupnih bakterija. Iz navedenog se može zaljučiti daje koza držana u dobrim uvjetima i nije bolesna, već samo higijena mužnje bi trebala biti kvalitetnija. Iznenađujući su rezultati uzorka držanom na 37C jer nije porasla niti jedna kolonija, dok je na sobnoj temperaturi zabolježen značajan rast broja bakterija, a u mlijeku držanom u hladnjaku broj je stagnirao.
sirovo kozje mlijeko; mikroflora; temperatura
nije evidentirano
engleski
Determination of the raw goat milk microbiota survival in diferent temperatures
nije evidentirano
raw goat milk; microbiota; temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
13.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka