Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama (CROSBI ID 373379)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Baljak, Vanja Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama / Vasiljev Marchesi, Vanja (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Baljak, Vanja

Vasiljev Marchesi, Vanja

hrvatski

Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama

Kozje mlijeko je biološka tekućina ženki koju čovjek koristi kao sastavni dio svoje prehrane. Nad mlijekom se provodi bakteriološka analiza po propisanim regulativama. Prema Vodiču indentificiraju se odabrani bakterijski patogeni, indikatori fekalnog zagađenja te ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija. U ovom radu se pored osnovne analize, istraživala i trajnost tog istog sirovog kozjeg mlijeka i razlika aktivnosti bakterija na tri temperature. Također, istraživalo se razmnožavanje bakterije Acinetobacter baumanni u sojinom mlijeku kroz određeno vrijeme. Analiza mikrobiološke kvalitete sirovog kozjeg mlijeka se provodila po preporučenim kriterijima vodiča, direktnim nasađivanjem na selektvne i diferencijalne podloge. Trajnost mlijeka se ispitivala na način da se mjerio broj bakterija nakon 48h sati inkubacije na 4C, 22C i 37C. Suspenzija A. Baumannii koncetracije 10(2) CFU/mL nasađena je u sterilno sojino mlijeko te se određivao broj bakterija periodično kroz 13 dana. Uzorak sirovog kozjeg mlijeka je nezadovoljavajuće mikrobiološke kvalitete jer je nađen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i bakteje iz porodice Enterobacteriaceae, dok ostali bakterijski patogeni nisu izolirani. Mlijeku je najviše produljena trajnost na 4C jer je broj ukupnih bakterija najmanje oscilirao. Rast bakterija roda Acinetobacter u sterilnom sojinom mlijeku kretao se oponašajući krivulju bakterijskog rasta. Rezultati mikrobiološke analize kvalitete mlijeka pokazuju da je mlijeko uzeto na advekatan način te da mlijeko osim primarne mikrobiote ne sadrži patogene bakterije. No, nađene su bakterije koje su indikator fekalnog zagađenja i povećan je broj ukupnih bakterija. Iz navedenog se može zaljučiti daje koza držana u dobrim uvjetima i nije bolesna, već samo higijena mužnje bi trebala biti kvalitetnija. Iznenađujući su rezultati uzorka držanom na 37C jer nije porasla niti jedna kolonija, dok je na sobnoj temperaturi zabolježen značajan rast broja bakterija, a u mlijeku držanom u hladnjaku broj je stagnirao.

sirovo kozje mlijeko; mikroflora; temperatura

nije evidentirano

engleski

Determination of the raw goat milk microbiota survival in diferent temperatures

nije evidentirano

raw goat milk; microbiota; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

13.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita