Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke (CROSBI ID 373378)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Brnjac, Barbara Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke / Vasiljev Marchesi, Vanja (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Brnjac, Barbara

Vasiljev Marchesi, Vanja

hrvatski

Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke

Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složena sastava koju izlučuje mliječna žlijezda ženki sisavaca određeno vrijeme nakon poroda. Ono je izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija kao što su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. No ono je također i vrlo pogodan medij za razvoj mikroorganizama. Neki od njih mogu izazvati bolesti kod ljudi, a to su npr. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalacticus, Pseudomonas aeruginosa, Corynebacterium pyogenes, Salmonella, Listeria monocytogenes, itd. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka, kako bi se usporedio broj bakterija sirovog mlijeka na različitim temperaturama i ispitati prilagodbu vrste Acinetobacter bumanii u sterilnom kravljem mlijeku. Uzorak sirovog kravljeg mlijeka uzet je iz malog domaćinstva koje mlijeko koristi za vlastite potrebe. Prije mužnje vime je oprano toplom vodom. Za ispitivanje početne mikrobiološke kvalitete mlijeka analizirane su aerobne mezofilne bakterije, Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium spp. i Enterobacteriaceae. Uzorci od 100 mL sirovog mlijeka izloženi su trima različitim temperaturama (+4 ° C, 22 ° C i 37 ° C) i AMB praćene su tijekom 48 sati. Adaptacija A. baumanii analizirana je inokulacijom 10 ² CFU / mL u pasterizirano mlijeko. Njegov opstanak praćen je kroz 13 dana na 22 ° C. Prema standardima „Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu“ sirovo mlijeko pokazalo se prihvatljive mikrobiološke kvalitete. A. baumanii pokazuje dobru prilagodbu na sterilno kravlje mlijeko tijekom prvih 6 dana na 22 ° C. Od 7. do 13. dana broj A. baumanii ostaje isti. Iz toga bi se dalo zaključiti da kisela okolina nije adekvatna za rast ove vrste.

sirovo kravlje mlijeko; obiteljska farma; zdravstvena ispravnost; zakonska regulativa

nije evidentirano

engleski

Microbiological quality of raw cow milk form a small family farm nearby the city of Rijeka

nije evidentirano

raw cow milk; family farm; microbial contamination; legislation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

13.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita