The impact of maturation and againg of distillate at distillateˊs antioxidant activity (CROSBI ID 373292)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bartulović, Katarina
Mrvčić, Jasna
Kazazić, Snježana
engleski
The impact of maturation and againg of distillate at distillateˊs antioxidant activity
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je postotak etanola najmanje 15 % vol., a mogu sadržavati i polifenolne spojeve, koji zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti pomažu u intervenciji i prevenciji nekih bolesti. Fenolni spojevi mogu preći u piće tijekom maceracije sirovina u etanolu ili tijekom sazrijevanja i odležavanja destilata u drvenim bačvama. Uloga drva bačve od presudne je važnosti za proces starenja destilata, jer se tijekom ovog procesa povećava količina i broj aroma spojeva, kao i količina topivih fenolnih spojeva što poboljšava okus i antioksidativnu aktivnost destilata. Iako se za procese starenja destilata većinom koriste hrastove bačve, drvo pitomog kestena ima veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na drvo hrasta, kao posljedicu veće koncentracije ukupnih fenola i fenolnih kiselina te većeg sadržaja tanina u drvu. Koncentracija ukupnih fenola u destilatima povećava se s povećanjem stupnja zagrijavanja dužica bačve te s vremenom odležavanja destilata.
distillate; phenolic compounds; cognac; whisky; againg time
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
25.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb