Utjecaj folijarne gnojidbe na indeks sadržaja klorofila u listu krumpira (CROSBI ID 373249)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Vjera
Horvat, Tea
hrvatski
Utjecaj folijarne gnojidbe na indeks sadržaja klorofila u listu krumpira
U ovom radu prikazano je djelovanje primjene Megagreena, Epso Salta i Drina na sadržaj klorofila u listu krumpira. Dvogodišnji pokusi provedeni su na sorti krumpira Courage tijekom vegetacijske sezone 2006. i 2007. godine u plasteniku Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u loncima volumena 25 L. Pokusi s tri tretmana folijarne gnojidbe (Epso Salt, Drin i Megagreen) te kontrolom (bez primjene folijarnih gnojiva) u tri ponavljanja provedeni su po shemi slučajno-bloknog rasporeda. Folijarna gnojidba provedena je 50, 60, 70, 80 i 90 dana nakon sadnje (DNS), tj. od faze inicijacije gomolja do faze fiziološke zrelosti, prema uputama proizvođača. U periodu od početka formiranja gomolja pa sve do faze fiziološke zrelosti, u intervalima od 5 dana, provedena su mjerenja indeksa sadržaja klorofila pomoću aparata CCM-a. Cilj je bio utvrditi utjecaj višekratne primjene folijarnih gnojiva na indeks sadržaja klorofila u listu krumpira u različitim fazama rasta i razvoja. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da je značajno najveći indeks sadržaja klorofila u listu krumpira ostvario folijarni tretman Drin, a najmanji Espo Salt. Najveći indeks sadržaja klorofila ostvaren je u prvom dijelu vegetacije, odnosno do 75 DNS, a značajno smanjenje indeksa sadržaja klorofila zabilježeno je od 80 DNS do kraja vegetacije.
folijarna gnojidba; krumpir; indeks sadržaja klorofila
nije evidentirano
engleski
Effect of foliar fertilization on chlorophyll content index in potato leaf
nije evidentirano
foliar fertilization; potato; chlorophyll content index
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
26.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb