Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588514

Sinteza i karakterizacija Co(II), Ni(II), Cu(II) I Zn(II) s pirazin-2-karboksamidom i pirazin-2, 3-dikarboksamidom


Filošević, Ana
Sinteza i karakterizacija Co(II), Ni(II), Cu(II) I Zn(II) s pirazin-2-karboksamidom i pirazin-2, 3-dikarboksamidom 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Sinteza i karakterizacija Co(II), Ni(II), Cu(II) I Zn(II) s pirazin-2-karboksamidom i pirazin-2, 3-dikarboksamidom
(Preparation and characterization of the Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) complexes with pyrazine-2-carboxamide and pyrazine-2, 3-dicarboxamide)

Autori
Filošević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2012

Stranica
82

Mentor
Popović, Zora

Neposredni voditelj
Đaković, Marijana

Ključne riječi
Hidrotermalna metoda; mehanokemijska sinteza; pirazin-2-karboksamid (pza); pirazin-2; 3-dikarboksamid (pda); kokristal; koordinacijski polimeri
(Hydrothermal method; mechanochemical synthesis; pyrazine-2-carboxamide; pyrazine-2; 3-dicaboxamide; co-crystal; coordination polymers)

Sažetak
Reakcijom odgovarajućih soli Co(II), Ni(II), Cu(II) i Zn(II) s pirazin-2-karboksamidom (pza) i pirazin-2, 3-dikarboksamidom (pda) sintetizirani su kompleksi: {;[Co(NCS)2(H2O)2(pza)2]∙2[Co(NCS)2(pza)2]∙H2O}; 1, [Co(H2O)2(pda)2]∙2H2O 2, {;[Ni(NCS)2(H2O)2(pza)2]∙2[Ni(NCS)2(pza)2]∙H2O}; 3, {;[Cu(pza)2](NO3)2∙H2O};n 4, {;[Cu(NCS)2(H2O)2(pza)2]∙2[Cu(NCS)2(pza)2]∙4H2O}; 5, [Cu(SCN)2(pda)2]∙4H2O 6, [Cu(H2O)2(pda)2]∙H2O 7 i {;[Zn(H2O)3(pda)]};n 8. Kompleksi 1, 3, 4 i 5 su izolirani spontanim isparavanjem otopine, kompleksi 2, 6, 7 i 8 su priređeni hidrotermalnom metodom, a mehanokemijskom metodom sinteze su uspješno dobiveni kompleksi 1 i 5. Kristalna i molekulska struktura kompleksa 1, 3, 4, 6 i 7 je određena rentgenskom strukturnom analizom, a ostalima je pretpostavljena na temelju vibracijske spektroskopije, dok su termogravimetrijskom analizom i dodatno karakterizirani. Rješenjem kristalnih struktura su nađeni monodentatni i bidentatni način koordinacije molekula pza i pda, kao i oktaedarska koordinacija centralnih metalnih iona. Kompleksi Co(II) i Ni(II) s pza zapravo su kokristali dvaju kompleksnih spojeva kod kojih metalni ion s jednakim ligandima ostvaruje različitu primarnu koordinacijsku sferu. U [Co(NCS)2(H2O)2(pza)2] kobalt(II) je oktaedarski koordiniran s dvije molekule pza koje djeluju kao monodentatni ligandi, s dva terminalna tiocijanatna aniona i dvije molekule vode. Svi ligandi međusobno su u trans-položaju. U [Co(NCS)2(pza)2] kobalt(II) je također oktaedarski koordiniran, ali s dvije molekule pza koje djeluju kao bidentatni ligandi i dva monodentatno vezana tiocijanatna aniona u cis-položaju. Bidentatni način koordinacije nađen je kod kompleksa 4, 6 i 7 s time da je kompleks 4 koordinacijski 2D polimer jer molekula pza ima ulogu premosnog liganda, a kompleks 6 je izduženi oktaedar. U kompleksu 7 bakrov(II) ion koordinira molekula pda preko atoma dušika deprotonirane amidne skupine i atoma dušika aromatskog prstena, a kompleks 6 preko atoma kisika i dušika. Tiocijanatni anion se veže monodentatno preko atoma dušika u kompleksima 1 i 3, a preko sumpora u kompleksu 6.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1193079-1332 - Kemija metalnih kompleksa u reakcijama od biološkog značaja i novim materijalima (Zora Popović, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb