Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588111

Ugovor o uslugama u hrvatskom pravu


Tot, Ivan
Ugovor o uslugama u hrvatskom pravu // Pravo i porezi, 2012 (2012), 7-8; 58-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Ugovor o uslugama u hrvatskom pravu
(Service Contract in Croatian Law)

Autori
Tot, Ivan

Izvornik
Pravo i porezi (1331-2235) 2012 (2012), 7-8; 58-62

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ugovor o uslugama; klasifikacija ugovora; pojedini tipovi ugovora; ugovor o djelu
(Contract for services; classification of contracts; specific types of contracts; contract for work)

Sažetak
U ovom se članku daje pregled i kritički osvrt na razmatranja o pravnoj naravi i klasifikacijama „ugovora o uslugama“ danim u hrvatskoj pravnoj znanosti. Navode se razlozi protiv klasifikacija pojedinih tipova ugovora prema kojima su ugovori o uslugama svrstani u zasebnu skupinu ugovora. Zastupa se stajalište da je ugovore o uslugama potrebno ponajprije promatrati kao ugovore o djelu, a ne kao zasebne neimenovane „ugovore o uslugama“. Tek ako se pravna narav pojedinih „ugovora o uslugama“ razvijenih u poslovnoj praksi ne bi mogla primjereno opisati značajkama ugovora o djelu, potrebno je pojedini ugovor o uslugama razmatrati kao mješoviti ugovor ili kao sui generis ugovor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Rad je izložen na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „VIII. majsko savetovanje: Pravo i usluge“ održanoj 3. svibnja 2012. u Kragujevcu, te je prethodno objavljen u zborniku radova s iste konferencije: Mićović, M. (ur.), (2012.) Pravo i usluge, Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Kragujevac, str. 53. – 63.POVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Tot, (325003)