Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588082

Relacije dimenzija Upitnika o doživljajima dnevnog napora te slobodnog vremena i brige o zdravlju za sportske rekreativce s njihovim demografskim karakteristikama


Sindik, Joško; Andrijašević, Mirna
Relacije dimenzija Upitnika o doživljajima dnevnog napora te slobodnog vremena i brige o zdravlju za sportske rekreativce s njihovim demografskim karakteristikama // Sportekspert, 4 (2011), 1-2; 20-25 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Relacije dimenzija Upitnika o doživljajima dnevnog napora te slobodnog vremena i brige o zdravlju za sportske rekreativce s njihovim demografskim karakteristikama
(Relations between dimensions of the questionnaire on the experiences of daily effort and leisure and health care for the sport recreationists and their demographic characteristics)

Autori
Sindik, Joško ; Andrijašević, Mirna

Izvornik
Sportekspert (1840-3638) 4 (2011), 1-2; 20-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sportski rekreativci; stavovi; doživljaj; zdravlje; latentne dimenzije
(Sport recreationists; attitudes; experience; health; latent dimensions)

Sažetak
Glavni cilj istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti i razlika varijabli dnevnog napora, važnosti slobodnog vremena te motivacije za brigu o osobnom zdravlju kod sportskih rekreativaca u različitim rekreacijskim centrima, u odnosu na relevantne demografske varijable. Ispitali smo uzorak od ukupno 127 sportskih rekreativaca oba spola, različite kronološke dobi, stupnjeva obrazovanja, koji različito dugo vježbaju u pet različitih sportsko-rekreacijskih centara u Gradu Zagrebu. Utvrdili smo samo jednu statistički značajnu povezanost od mogućih 20, između dimenzija Upitnika za sportske rekreativce s odabranim demografskim varijablama (između Doživljaja važnosti brige o zdravlju i duljine radnog staža). Nema spolnih razlika u dimenzijama Upitnika za sportske rekreativce. Utvrdili smo postojanje statistički značajne razlike u dimenziji Dnevnog umora u Upitniku za sportske rekreativce, u odnosu na stručnu spremu (veći rezultati za nižu i srednju stručnu spremu u odnosu na višu i visoku). Također, utvrdili smo i interaktivni efekt spola i razine stručne spreme: opisana tendencija u Dimenziji dnevnog umora izraženija je kod muškaraca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2751 - Populacijska struktura Hrvatske - antropogenetički pristup (Pavao Rudan, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO host
  • Index Copernicus