Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke (CROSBI ID 478175)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratinik, Ljubica (ur.). Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 39-40-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

hrvatski

Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke

U radu je ispitivan utjecaj dodatka nekoliko hidrokoloida (guar, karboksimetilceluloza, karagen, amidirani pektin te inulin) na reološka svojstva 10 %-tnih modelnih otopina proteina sirutke pripremljenih iz koncentrata proteina koji su sadržavali 60 % odnosno 80 % proteina. Ispitivanja su obuhvatila određivanje raspodjele veličine čestica Mie-ovom teorijom tzv. "light scatering" upotrebom Malverna DL-3000, veličine proteinskih globula upotrebom skenirajučeg mikroskopa Joel JSM-500, te viskoznosti pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-III, kod temperature od 20 C. Reološki parametri određeni su primjenom zakona potencije. Rezultati ispitivanja fizikalnih svojstava koncentrata proteina sirutke (KPS) u prahu (sa 60 odnosno 80 % proteina) pokazali su da međe njima postoje znatne razlike u veličini čestica, specifičnoj površini te veličini proteinskih globula. Ispitivanja reoloških svojstava pripremljenih modelnih otopina pokazala su da modelne otopine proteina sirutke imaju newtonski karakter dok otopine s dodatkom hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Modelne otopine pripremljene s 80 % koncentratom proteina sirutke imale su znatno veću viskoznost od modelnih otopina pripremljenih sa 60 % KPS-om.

reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of whey protein concentrate

nije evidentirano

rheological properties; whey protein concentrate; hydrocoloids058408

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-40-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mljekarstvo

Tratinik, Ljubica

Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

predavanje

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano