Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 587992

Svježa svinjetina od crne slavonske svinje-marketinška priprema


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko
Svježa svinjetina od crne slavonske svinje-marketinška priprema, Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2010 (prirucnik)


Naslov
Svježa svinjetina od crne slavonske svinje-marketinška priprema
(Fresh pork from Black Slavonian pig-marketing preparation)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2010

Stranica
62

ISBN
978-953-6331-77-2

Ključne riječi
Crna slavonska svinja; svježa svinjetina
(Black Slavonian pig; Fresh pork)

Sažetak
Suvremene mesnate pasmine svinja i njihovi križanci (hibridi) imaju visoku mesnatost trupova, ali i sve lošiju kvalitetu mesa koja se očituje kao BMV (blijedo, mekano, vodnjikavo). Njihovo meso je s lošijim organoleptičkim (senzornim), tehnološkim i kulinarskim svojstvima, što odbija potrošače. Manje proizvodne pasmine, poput crne slavonske svinje, daju meso dobre kvalitete kako su pokazala preliminarna istraživanja (Petričević i sur., 1988. ; Uremović i sur., 2001. ; Senčić i sur., 2001. i Senčić i sur., 2005.). Kao takvo, ono može biti prepoznatljivi slavonski (hrvatski) brend na tržištu i u turističkoj ponudi, posebice za kupce s posebnim zahtjevima i one s većom kupovnom moći. Imajući navedeno na umu, MPŠiVG RH financiralo je projekt: „Marketinška priprema svježe svinjetine od crne slavonske svinje“. Cilj ovoga projekta bio je odgovoriti na pitanja: po kojoj tehnologiji treba proizvoditi svinjetinu od crne slavonske svinje (sustav držanja, način hranidbe, tjelesna masa pri klanju) i koji su pokazatelji standardne kvalitete svježe svinjetine (polovica i mesa) od svinja ove pasmine? Poznavanje standardne kvalitete svježe svinjetine treba omogućiti izradu specifikacije ovoga proizvoda, što je nužno u postupku podnošenja zahtjeva za priznavanje njegove izvornosti. Krajnji cilj ovoga projekta je da svježa svinjetina od crne slavonske svinje bude poznati trgovački brend, kao što je to, npr., Švapsko-halsko kvalitetno svinjsko meso i Carne de Porco Alentejano u zemljama EU. Zaštita izvornosti ovoga proizvoda omogućila bi njegovu višu cijenu na tržištu, profitabilniju proizvodnju svinjetine od ove slabije proizvodne pasmine, a time i njenu zaštitu od izumiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko
Svježa svinjetina od crne slavonske svinje-marketinška priprema, Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2010 (prirucnik)
Senčić, Đ., Samac, D. & Antunović, Z. (2010) Svježa svinjetina od crne slavonske svinje-marketinška priprema. Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
@book{book, collectioneditor = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro}, year = {2010}, pages = {62}, keywords = {Black Slavonian pig, Fresh pork}, isbn = {978-953-6331-77-2}, title = {Fresh pork from Black Slavonian pig-marketing preparation}, keyword = {Black Slavonian pig, Fresh pork}, publisher = {Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }