Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva (CROSBI ID 373074)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurada, Deana Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva / Blagović, Branka ; Valić, Srećko (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Jurada, Deana

Blagović, Branka ; Valić, Srećko

hrvatski

Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva

Čajevi se stoljećima koriste u ljudskoj prehrani, a njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje potvrđuje sve više istraživanja. Dokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje, utjecaj na mozak i smanjenje incidencije demencije, Alzhaimerove i Parkinsonove bolesti kao i povezanost između konzumacije čajeva i smanjenja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora. U radu su uspoređena antioksidacijska svojstva zelenog i crnog čaja, te čaja od mente i kamilice. Ispitani su čajevi iste vrste, a različitog porijekla kako bi se utvrdilo postoji li među njima razlika u antioksidacijskom djelovanju. Pored toga cilj rada bio je utvrditi kako način pripreme i koncentracija čajeva utječu na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti uzoraka čajeva je DPPH, a metoda UV/VIS spektroskopija. Najjače antioksidacijsko djelovanje imao je zeleni čaj, slijedili su crni čaj, menta i kamilica s najslabijim antioksidacijskim djelovanjem što se povezuje sa sastavom čaja i sadržajem polifenolnih komponenti. Način pripreme čajeva utjecao je na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Usporedbom uzoraka zelenog i crnog čaja različitog porijekla, može se uočiti veća razlika u antioksidacijskom djelovanju kod crnog čaja što dovodimo u vezu s načinom proizvodnje. Koncentracija čaja također utječe na njegovu antioksidacijsku aktivnost na način da se njenim porastom povećava i antioksidacijska aktivnost.

antioksidacijska aktivnost; čaj; DPPH

nije evidentirano

engleski

Spectroscopic investigation of antioxidant activity of selected sorts of tee

nije evidentirano

antioxidant activity; tee; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

10.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija