Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 587911

Spektroskopsko ispitivanje antioksidacijske aktivnosti odabranih crnih i bijelih vina


Arsenić, Ana-Maria
Spektroskopsko ispitivanje antioksidacijske aktivnosti odabranih crnih i bijelih vina 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Spektroskopsko ispitivanje antioksidacijske aktivnosti odabranih crnih i bijelih vina
(Spectroscopic investigation of antioxidant activity of selected red and white wines)

Autori
Arsenić, Ana-Maria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
10.07

Godina
2012

Stranica
42

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; vino; DPPH
(Antioxidant activity; wine; DPPH)

Sažetak
Slobodni radikali uključeni su u etiologiju mnogih neurodegenerativnih bolesti. Smanjena aktivnost radikala stoga djeluje pozitivno na zdravlje čovjeka. U radu su ispitivana antioksidacijska svojstva crnih i bijelih vina pomoću UV/VIS spektrofotometrije. U istraživanju je korištena otopina DPPH radikala u etanolu. Pripremljenoj alkoholnoj otopini radikala dodavani su uzorci pet vrsta crnih vina i dvije vrste bijelih vina s različitim geografskim podrijetlom. Praćena je apsorbancija u funkciji vremena mjerenog po dodatku vina u otopinu radikala. DPPH se pokazao kao pogodan radikal u ovom istraživanju, a UV/VIS spektrofotometrija kao osjetljiva i pouzdana metoda. Od ispitivanih vrsta crnih vina najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazalo je vino Plavac Hvar, a najslabiju Babić. Aktivnost bijelih vina u odnosu na crna vina znatno je slabija. Razlike u aktivnosti navedenih vina povezuju se s različitim koncentracijama polifenola kao temeljnih antioksidacijskih komponenata vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Srećko Valić, )
837101337

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka