Spektroskopsko ispitivanje antioksidacijske aktivnosti odabranih crnih i bijelih vina (CROSBI ID 373071)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Arsenić, Ana-Maria
Valić, Srećko
hrvatski
Spektroskopsko ispitivanje antioksidacijske aktivnosti odabranih crnih i bijelih vina
Slobodni radikali uključeni su u etiologiju mnogih neurodegenerativnih bolesti. Smanjena aktivnost radikala stoga djeluje pozitivno na zdravlje čovjeka. U radu su ispitivana antioksidacijska svojstva crnih i bijelih vina pomoću UV/VIS spektrofotometrije. U istraživanju je korištena otopina DPPH radikala u etanolu. Pripremljenoj alkoholnoj otopini radikala dodavani su uzorci pet vrsta crnih vina i dvije vrste bijelih vina s različitim geografskim podrijetlom. Praćena je apsorbancija u funkciji vremena mjerenog po dodatku vina u otopinu radikala. DPPH se pokazao kao pogodan radikal u ovom istraživanju, a UV/VIS spektrofotometrija kao osjetljiva i pouzdana metoda. Od ispitivanih vrsta crnih vina najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazalo je vino Plavac Hvar, a najslabiju Babić. Aktivnost bijelih vina u odnosu na crna vina znatno je slabija. Razlike u aktivnosti navedenih vina povezuju se s različitim koncentracijama polifenola kao temeljnih antioksidacijskih komponenata vina.
antioksidacijska aktivnost; vino; DPPH
nije evidentirano
engleski
Spectroscopic investigation of antioxidant activity of selected red and white wines
nije evidentirano
antioxidant activity; wine; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
10.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka