Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije (CROSBI ID 373064)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Babić, Ana Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije / Linšak, Željko (mentor); Gobin, Ivana (neposredni voditelj). Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Babić, Ana

Linšak, Željko

Gobin, Ivana

hrvatski

Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije

Kolači se kao lako kvarljive namirnice ubrajaju u rizične namirnice zbog zdravstvenih, ali i gospodarskih posljedica. Pravilno rukovanje navedenim namirnicama, te skladištenje, transport, držanje u hladnom lancu nužni su za osiguranje zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti za potrošače. Kako bi se analizirala zdravstvena ispravnost kolača obrađenih na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije u vremenskom razdoblju od 1.1.2009. do 31.12.2010. analizirano je 759 uzoraka kolača. Tijekom 2009. godine uzorkovano je 428 kolača, od čega je mikrobiološki neispravno bilo 30, 37 %, dok je u narednoj godini broj neispravnih uzoraka bio 27 % od ukupno 331 uzorka. Kao uzrok zdravstvene neispravnosti najveći udio, tijekom dviju godina u kojima je provedeno istraživanje, činile su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae. Tijekom 2009. godine njihov udio je bio 25 %, a tijekom 2010. godine bilježi se pad broja enterobakterija za 2, 9 % te je njihov konačan udio tijekom 2010. godine bio 22, 1 %. Broj aerobnih mezofilnih bakterija tijekom dvije godine bilježi povećanje broja bakterija. Osim aerobnih mezofilnih bakterija, zabilježena je povećanje prisutnosti bakterije Staphylococcus aureus u uzorcima kolača. Rezultati dvogodišnjeg istraživanja pokazuju poboljšanje mikrobiološke ispravnosti kolača, uz povećanje dodatne pozornosti na higijenske mjere tijekom proizvodnje, čuvanja i tijekom rukovanja kolačima i to sve u svrhu smanjenja mikrobiološki neispravnih uzoraka u kojima su utvrđeni pripadnici iz porodice Enterobacteriaceae i sve prisutnije aerobne mezofilne bakterije.

mikrobiologija hrane; kolači; monitoring

nije evidentirano

engleski

Microbiological Quality of Cakes in Primorsko Goranska County

nije evidentirano

food microbiology; cakes; monitoring

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

12.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita