Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 587436

Hrvatsko biomedicinsko nazivlje – izazov za jezikoslovce


Vodanović, Marin; Ostroški Anić, Ana
Hrvatsko biomedicinsko nazivlje – izazov za jezikoslovce // Jahr - Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 4 (2013), 7; 639-644 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Hrvatsko biomedicinsko nazivlje – izazov za jezikoslovce
(Croatian biomedical terminology – challenges for the linguists)

Autori
Vodanović, Marin ; Ostroški Anić, Ana

Izvornik
Jahr - Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1847-6376) 4 (2013), 7; 639-644

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Terminologija; biomedicinsko nazivlje; stomatologija
(Terminology; biomedical terminology; dental medicine)

Sažetak
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje započeo je 2008. projekt „Hrvatsko strukovno nazivlje“ koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Svrha je projekta uspostava koordinacije u terminološkim aktivnostima među raznim strukama u Hrvatskoj. Unutar toga koordinacijskog projekta pokrenuto je više potprojekata. Hrvatsko stomatološko nazivlje (2009. – 2010.) i Hrvatsko anatomsko i fiziološko nazivlje (2012. - ) projekti su Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji imaju dvostruku svrhu: doprinijeti izgradnji hrvatskoga biomedicinskog nazivlja i popularizirati njegovu uporabu među liječnicima, stomatolozima, znanstvenicima te studentima medicine i stomatologije. U suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje obrađeno je više od 5000 biomedicinskih naziva stranog podrijetla, a njihove su hrvatske istovrijednice usklađene s normama hrvatskoga standardnog jezika. Rezultati projekta pokazali su da dobro pripremljeni, multidisciplinarni i ciljani projekti mogu unaprijediti strukovni jezik i profesionalno prevođenje učiniti jednostavnijim i pouzdanijim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Dentalna medicina, FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb