Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj (CROSBI ID 372945)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ferk, Maja Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj / Benko, Božidar (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ferk, Maja

Benko, Božidar

hrvatski

Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj

Provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja morfometrijskih i kvalitativnih svojstava različitih kultivara paprike zvonolikog ploda u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. U istraživanje je bilo uključeno osam hibridnih kultivara paprike (Atol, Cila, Dut, Nikita, Olympus, Raiko, Vedrana i 35-88). Sadnja presadnica je obavljena 9. svibnja 2011. godine. Nakon sadnje, periodički je mjerena visina biljaka i broj listova kako bi se utvrdila dinamika rasta. Tijekom vegetacije dnevno su praćene minimalna i maksimalna temperatura i vlaga zraka. pH-, EC-vrijednost i sastav hranjive otopine u spremnicima i zoni korijena utvrđeni su laboratorijskim analizama. Tijekom perioda berbe, od 27. lipnja do 18. listopada obavljeno je 9 berbi. U berbi je utvrđen prinos i masa tržnih plodova, broj tržnih i netržnih plodova po biljci te morfometrijska svojstva tržnih plodova (visina i promjer ploda te debljina perikarpa). Od kvalitativnih svojstava utvrđen je udio suhe tvari i količina L-askorbinske kiseline u plodu. Najveću masu u fazi tehnološke i fiziološke zriobe postignuo je kultivar Olympus (157 g i 206 g). Najveće prinose tržnih plodova u tehnološkoj zriobi ostvarili su kultivari Raiko, Vedrana i 35-88 (5216-5411 g/biljci). Najmanji udio netržnih plodova u tehnološkoj zriobi imao je kultivar Dut (10, 3 %), a u fiziološkoj zriobi kultivar Vedrana (4, 1 %). Prosječna vrijednost udjela suhe tvari kod svih 8 analiziranih kultivara paprike najviša je u stadiju fiziološke zrelosti plodova i iznosi 8, 77 %. Tijekom dozrijevanja plodova trend povećanja udjela suhe tvari u plodovima je očekivan. Najveća količina vitamina C utvrđena je u plodovima kultivara Cila, 139, 44 mg/100 g u stadiju tehnološke zrelosti i 221, 83 mg/100 g u stadiju fiziološke zrelosti.

Capsicum annuum L.; kultivar; kamena vuna; morfometrijska svojstva ploda; tržni prinos

nije evidentirano

engleski

Selection of bell pepper cultivars for soilless culture

nije evidentirano

Capsicum annuum L. cultivar; rockwool; fruit morphometric characteristics; marketable yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

06.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)