Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 587178

Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola


Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Škevin, Dubravka; Belobrajićš, Ivana
Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola // Croatian Journal of Food Science and Technology, 4 (2012), 1; 9-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola
(Infuence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils)

Autori
Brkić Bubola, Karolina ; Koprivnjak, Olivera ; Sladonja, Barbara ; Škevin, Dubravka ; Belobrajićš, Ivana

Izvornik
Croatian Journal of Food Science and Technology (1847-3466) 4 (2012), 1; 9-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje; rok berbe; parametri kvalitete; senzorski profil; kemijski sastav
(Virgin olive oil; harvest time; quality characteristics; sensory profile; chemical composition)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj roka berbe maslina autohtone istarske sorte Rosinjola na udio ulja u tijestu maslina te na sastav i kvalitetu dobivenih ulja. U kasnom roku berbe utvrđena je viša vrijednost udjela ulja u suhoj tvari tijesta maslina nego u ranom roku berbe, ali je kasna berba negativno utjecala na tržišne parametre kvalitete dobivenog ulja. Udio oleinske kiseline lagano se smanjio u kasnom roku berbe, a udio linolne kiseline je porastao. Omjer oleinska/linolna kiselina, koncentracije ukupnih fenola i orto-difenola, te vrijednosti indeksa gorčine i antioksidacijski kapacitet smanjili su se u ulju dobivenom u kasnom roku berbe. Kasni rok berbe utjecao je i na opadanje koncentracije klorofila i karotenoida te vrijednosti parametara boje (a*, b* i C) u dobivenim uljima, a svjetlina ulja (L*) se povećala. U uljima iz kasnog roka berbe koncentracije većine hlapivih tvari koje utječu na pozitivna mirisna svojstva sorte Rosinjola su opale, osim aldehida kojima je koncentracija blago narasla. Senzorska ocjena ulja iz kasnog roka berbe se smanjila, kao i intenziteti svojstava maslina, jabuka, trava, gorko i pikantno u tom ulju, dok su se intenziteti svojstava slatko i ostalo zrelo voće povećali. Ulja dobivena u ranom roku berbe opisana su kao skladna i trpka sa izraženim zelenim mirisnim notama, a u ulja dobivena u kasnom roku berbe kao prezrela i bez svježine. Dobiveni rezultati izuzetno su važni zbog određivanje optimalnog trenutka berbe kao i razumijevanja potencijala sorte Rosinjola za proizvodnju visoko kvalitetnih djevičanskih maslinovih ulja s ciljanim i posebnim karakteristikama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Olivera Koprivnjak, )
147-0000000-3605 - Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri (Barbara Sladonja, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA (Food Science and Technology Abstract)
  • HRČAK