Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja (CROSBI ID 478138)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Pospišil, Ana ; Jukić, Željko Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja // XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Pliestić, Stjepan (ur.). Stubičke Toplice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 98-105-x

Podaci o odgovornosti

Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Pospišil, Ana ; Jukić, Željko

hrvatski

Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja

Zbog nemogućnosti sinhronizacije vađenja, transporta i prerade šećerne repe dolazi do neophodnosti skladištenja. Nakon vađenja u korijenu šećerne repe se odvijaju procesi biološke, biokemijske i mikrobiološke prirode koji imaju za posljedicu gubitke kako u masi korijena, tako i u količini polarizacijskog šećera i pogoršanje niza tehnoloških osobina koje se teško uočavaju. Veličina gubitaka uslovljena je nizom čimbenika, a uglavnom kakvoćom sirovine, odnosno stupnjem tehnološke zrelosti repe te načina i kakvoće vađenja, zdravstvenim stanjem, ako i režimom koji vlada u skladištu (hrpi) – temperaturna kretanja i vlažnost zraka. Na veličinu gubitaka šećera tijekom skladištenja osobito utječe stupanj uvelosti korijena šećerne repe. Ukoliko je repa duže ležala na polju, povećavaju se gubici šećera i mase korijena. Pravilnim i u pravo vrijeme izvedenim skladištenjem repe, gubici šećera su znatno niži, a zajedničkim radom i proizvođača i prerađivača oni se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Smanjenje gubitaka šećera tijekom skladištenja postiže se kontrolom uvjeta uskladištenja, pokrivanjem repnih prizmi pomoću zaštitnih pokrivača te primjenom kemijskih sredstava.

šećerna repa; skladištenje; tehnološka kakvoća

nije evidentirano

engleski

Changes in sugar beet technical quality during storage

nije evidentirano

sugar beet; storage; technical quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

98-105-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Pliestić, Stjepan

Stubičke Toplice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Zrnko 97-XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

predavanje

22.01.1997-24.01.1997

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)