Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58704

Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja


Pospišil, Milan; Mustapić, Zvonko; Pospišil, Ana; Jukić, Željko
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja // XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Pliestić, Stjepan (ur.).
Stubičke Toplice: Agronomski fakultet, 1997. str. 98-105 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 58704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja
(Changes in sugar beet technical quality during storage)

Autori
Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Pospišil, Ana ; Jukić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Pliestić, Stjepan - Stubičke Toplice : Agronomski fakultet, 1997, 98-105

Skup
Zrnko 97-XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Republika Hrvatska, 22-24.01.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
šećerna repa; skladištenje; tehnološka kakvoća
(sugar beet; storage; technical quality)

Sažetak
Zbog nemogućnosti sinhronizacije vađenja, transporta i prerade šećerne repe dolazi do neophodnosti skladištenja. Nakon vađenja u korijenu šećerne repe se odvijaju procesi biološke, biokemijske i mikrobiološke prirode koji imaju za posljedicu gubitke kako u masi korijena, tako i u količini polarizacijskog šećera i pogoršanje niza tehnoloških osobina koje se teško uočavaju. Veličina gubitaka uslovljena je nizom čimbenika, a uglavnom kakvoćom sirovine, odnosno stupnjem tehnološke zrelosti repe te načina i kakvoće vađenja, zdravstvenim stanjem, ako i režimom koji vlada u skladištu (hrpi) – temperaturna kretanja i vlažnost zraka. Na veličinu gubitaka šećera tijekom skladištenja osobito utječe stupanj uvelosti korijena šećerne repe. Ukoliko je repa duže ležala na polju, povećavaju se gubici šećera i mase korijena. Pravilnim i u pravo vrijeme izvedenim skladištenjem repe, gubici šećera su znatno niži, a zajedničkim radom i proizvođača i prerađivača oni se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Smanjenje gubitaka šećera tijekom skladištenja postiže se kontrolom uvjeta uskladištenja, pokrivanjem repnih prizmi pomoću zaštitnih pokrivača te primjenom kemijskih sredstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178331

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jukić (autor)

Avatar Url Milan Pospišil (autor)

Avatar Url Ana Pospišil (autor)

Avatar Url Zvonko Mustapić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Pospišil, Milan; Mustapić, Zvonko; Pospišil, Ana; Jukić, Željko
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja // XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Pliestić, Stjepan (ur.).
Stubičke Toplice: Agronomski fakultet, 1997. str. 98-105 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pospišil, M., Mustapić, Z., Pospišil, A. & Jukić, Ž. (1997) Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja. U: Pliestić, S. (ur.)XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja.
@article{article, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {98-105}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, skladi\v{s}tenje, tehnolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, title = {Promjene tehnolo\v{s}ke kakvo\'{c}e \v{s}e\'{c}erne repe tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, skladi\v{s}tenje, tehnolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, publisher = {Agronomski fakultet}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Republika Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {98-105}, keywords = {sugar beet, storage, technical quality}, title = {Changes in sugar beet technical quality during storage}, keyword = {sugar beet, storage, technical quality}, publisher = {Agronomski fakultet}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Republika Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font