Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postojanost pamučnih otisaka nastalih direktnim i indirektnim otiskivanjem tehnikom UV Inkjet-a (CROSBI ID 372786)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubač, Srđan Postojanost pamučnih otisaka nastalih direktnim i indirektnim otiskivanjem tehnikom UV Inkjet-a / Bolanča, Stanislav (mentor); Majnarić, Igor (neposredni voditelj). Zagreb, Grafički fakultet, Zagreb, . 2012

Podaci o odgovornosti

Grubač, Srđan

Bolanča, Stanislav

Majnarić, Igor

hrvatski

Postojanost pamučnih otisaka nastalih direktnim i indirektnim otiskivanjem tehnikom UV Inkjet-a

Ink Jet tehnologija otiskivanja postala je dostupna, kako niţom cijenom tako i kvalitetom, te se sve više upotrebljava za otiskivanje na različitim materijalima pa tako i na tekstilnim materijalima. Cilj ovog rada je pobliţe analizirati postojanost otisaka na pamučnom tekstilnom materijalu nastalih sa Ink Jet UV sušećim bojilima. Za proizvodnju otisaka primjeniti će se piezo Ink Jet Roland LEC 300 koji koristi UV sušeće bojilo (UV LED tehnologijom). Otisci koji će se analizirati nastati će tako dvijema metodama: indirektnim otiskivanjem na trensferne medije koji će se termalnim transferom prenjeti na tkaninu te direktnim otiskivanjem na pamučnu tkaninu. Postojanost otisaka s pripadajućim spektrofotometrijskim mjerenjima izvršit će se na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (u skladu s standardom metodama luţnatog pranja). Dodatno ispitivanje biti će izvršeno sa UV sušećim lakom, gdje će se analizirati njegov utjecaj na kolornu reprodukciju, zajedno s mogućim povećanjem mehaničke i kemijske otpornosti na detergente.

postojanost obojenja pamučnih otisaka nakon pranja; Ink Jet UV sušeće bojilo; direktno otiskivanje; indirektno otiskivanje; termalni transfer tisak.

nije evidentirano

engleski

Durability cotton prints created with direct and indirect UV Inkjet print method

nije evidentirano

durability of cotton prints after washing; Ink Jet UV curing color; direct printing; indirect printing; thermal transfer printing.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

79

05.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Grafička tehnologija